A szakrális kisemlékek digitalizálási lehetőségei – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

A szakrális kisemlékek digitalizálási lehetőségei

A szakrális kisemlékek digitalizálási lehetőségei című nemzetközi konferencia a Fórum Kisebbségkutató Intézet komáromi Etnológiai Központja, valamint a komáromi Selye János Egyetem Tanárképző Kara szervezésében valósult meg 2009. május 29-én az egyetem előadótermében. A konferencia célja a szakrális kisemlékek digitalizálási lehetőségeinek felmérése és egy egységes terminológia kialakítása volt egy internetes adatbázis létrehozása érdekében.

A tanácskozás első részében magyarországi, vajdasági és természetesen szlovákiai magyar kutatók tartottak előadásokat a témával kapcsolatban, majd a második blokkot egy munkamegbeszélés képezte, amelynek célja a Szakrális Kisemlékek Kárpát-medencei Internetes Adatbázisának létrehozása volt egysége szempontok, javaslatok alapján. A tartalmas és építő jellegű vita során számos jó ötlet, illetve új szempont vetődött fel. A tanácskozás résztvevői abban egyeztek meg, mind a Fórum Kisebbségkutató Intézet Digitalizáló és Internetes Adatbázisok Központja, mind pedig a zentai székhelyű Identitás Kisebbségkutató Műhely az elfogadott egységes szempontok szerint módosítják a két intézmény által létrehozott web-oldalt. A szervezők azzal az elhatározással zárták a konferenciát, hogy az egységes web-oldal elkészülte után ismét találkoznak, s egyben abbéli óhajukat is kifejezték, hogy más régiók kutatói is csatlakoznak majd s részt vesznek a további egyeztetésben.

Dátum2009-05-29
HelymutatóSelye János Egyetem - Konferenciaközpont Komárom, Szlovákia
RendezőFKI-Etnológiai Központ Komárom, Szlovákia
TársrendezőSelye János Egyetem Tanárképző Kar Komárom, Szlovákia
RészlegA szakrális kisemlékek digitalizálási lehetőségei