A szlovákiai magyarok digitális emlékezete

A szlovákiai magyarok digitális emlékezete

A Fórum Kisebbségkutató Intézet a szlovákiai magyar közösség kényszerű létrejöttének közelgő 100. évfordulójának alkalmából a szlovákiai magyarok életét és a dél-szlovákiai térség átalakulását dokumentáló digitális fotógyűjteményt alakít ki, amelyet egy külön honlapon érhetnek el majd az érdeklődők. A 2017-es év feladata a fotógyűjtés megkezdése volt, amelyet többféle módon végeztünk: részben regionális megbízottak által, részben pedig a sajtóban megjelent felhívásra jelentkező magánszemélyektől gyűjtve a fotókat.

A 2017-es évben mintegy 3500 fotóból álló adatbázist alakítottunk ki. A fotógyűjtést 2018-ban is folytattuk, amikor is kialakításra kerül majd a fotókat prezentáló honlap is, amelyen 2018 végén mintegy 5 ezer fotó szerepelt.

ENNEK ÉRDEKÉBEN OLYAN MAGÁNSZEMÉLYEK ÉS GYŰJTŐK JELENTKEZÉSÉT VÁRJUK, AKIK A TERVEZETT GYŰJTEMÉNYBE PAPÍR ALAPÚ VAGY DIGITÁLIS FOTÓKAT AJÁNLANÁNAK FEL.

Papír alapú fotók esetén a Fórum Intézet digitalizálja azokat, az eredetieket pedig visszaadja a tulajdonosoknak. Minden olyan fotót várunk, amelyek az elmúlt 100 év életét mutatják be: a családok hétköznapjait és ünnepnapjait, a termelőmunkát, a közösségi eseményeket (sport, kultúra), a települések átalakulását, a fontosabb történelmi események időszakát (1938-s visszacsatolás, felszabadulás, 1968, 1989 stb.).

A Fórum Kisebbségkutató Intézet beérkezett fotókat archiválja illetve az általa létrehozott és fenntartott honlapon a nyilvánosság elé tárja. A nyilvánosságra hozott képek esetében feltüntetjük annak adományozóját, a kép készítőjének nevét (ha az ismert), a kép készültének helyét (település), a kép készültének évszámát és a képen látható személyek, épületek, események stb. megnevezését. Azokban az esetekben, ha az adományozó kéri, az adományozó nevét vagy a képen látható személyek nevét csupán az archivált példányokon tüntetjük fel, a nyilvánosan elérhető verzióban nem.

A digitálisan beküldött képeknek hagyományos méretű fotó esetében 300 dpi nagyságúnak, kisméretű fotó esetében 600 dpi nagyságúnak kell lennie.

CímkézveDigitalizálás / Dokumentációs tevékenység
Kezdés éve2017-01
Befejezés éve2019-12
RészlegDigitalizáló és Internetes Adatbázisok Központja
ProgramvezetőSimon Attila
RésztvevőkRyšavý Pál, Tuba Dániel, Konkoly László, Polka Pál, Pósa Dénes, Nagy Attila, Kmotrik Péter, Vince László, Puntigán József
Eddigi eredmények

A szlovákiai magyarok digitális emlékezete c. honlap elérhetősége: digitalisemlekezet.eu

a sajtó beszámolója a projektről:

felvidek.ma

gomorilap.sk