Múltidéző, diákokkal – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Múltidéző, diákokkal

Múltidéző, diákokkal

Galánta és Ipolyság győzelme a vetélkedőn

Érsekújvár. Magyarok a sztálinizmus és az 1956-os forradalom idején – ezzel a központi témával rendezték idén a Múltidéző történelmi vetélkedőt, a Csemadok, a Pro Patria Honismereti Szövetség, a Történelemtanárok Társulása és a somorjai Bibliotheca Hungarica társszervezésében. A március 30-i regionális fordulót a Csemadok érsekújvári alapszervezetének székházában tartották, ahol kilenc középiskolás diákokból álló csapat mérte össze tudását, közülük kettő az Érsekújvári Magyar Tannyelvű Gimnáziumból érkezett Száraz Magdolna tanárral.

A Kovács László elnökletével működő, történészekből álló szakmai bizottság az elért pontszámok alapján az első helyezést a galántai Kodály Zoltán Gimnázium csapatának ítélte oda, második helyen az Ipolysági Gimnázium, a harmadikon a Galántai Magángimnázium csapata végzett. Az érsekújvári gimnazisták a negyedikek lettek. Görföl Jenő, a Csemadok országos titkára és a Pro Patria Honismereti Szövetség titkára elmondta, az első két helyezett továbbjut a döntőbe, melyre április 28-án Udvardon kerül sor a helytörténészek X. országos találkozóján. „A Múltidéző történelmi vetélkedőt 1994 óta évente megrendezzük. Idén összesen 49 csapat nevezett be a szlovákiai magyar tannyelvű középiskolákból. Tegnap Somorján zajlott a pozsonyi regionális forduló, csütörtökön délután Komáromban folytatódott a verseny” – tette hozzá Görföl.

KategóriaCikk