Muzeológusok tanácskoztak Somorján – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Muzeológusok tanácskoztak Somorján

Muzeológusok tanácskoztak Somorján

Az előadásokból kiderült, milyen volt az élet a dél-szlovákiai nagyvárosokban az első világháború idején.

Somorja

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Musaeum Hungaricum konferenciát a Fórum Kisebbségkutató Intézetben. A szakmai konferencia központi témája a szlovákiai magyarság tárgyi emlékeinek bemutatása és múzeumi dokumentációja volt.

A Fórum Kisebbségkutató Intézet a Mátyusföldi Muzeológiai Társasággal és a Galántai Honismereti Múzeummal együttműködve szervezi meg a konferenciát minden évben. Végh László, a Fórum intézet igazgatója elmondta, kevés olyan szakmai konferencia van, ami ilyen hosszú ideje működik, és a fiatal muzeológusokat is megszólítja. Danter Izabella, a Mátyusföldi Muzeológiai Társaság elnöke szintén kiemelte, hogy egyre több fiatal szakember dolgozik a dél-szlovákiai múzeumokban. Paterka Pál, a Nyitrai Kerületi Műemlékvédelmi Hivatal munkatársa az Ógyallán folytatott régészeti feltárásokról és azok eredményeiről beszélt. Rosta András, a mosonmagyaróvári Hanság Múzeum munkatársa előadásában a Rakovszky Béla világutazó fotóiból készült kiállítást mutatta be a közönségnek. A konferencián több előadásban elemezték, miként hatott a dél-szlovákiai városok életére az első világháború kitörése. Mácza Mihály, a komáromi Duna Menti Múzeum muzeológusa Komárom az első világégés kezdetén címmel tartott előadást. Novák Margaréta, a Barsi Múzeum munkatársa az első világháborús Léváról, Pavol Rusnák, az érsekújvári Thain János Múzeum szakembere Érsekújvárról beszélt. Strešnák Gábor, a Szenci Városi Múzeum igazgatója a múzeum új kiállításáról beszélt, amelyen bemutatnák Szenc és környéke lakosainak életét az első világháború idején. Uršula Ambrušová, a kassai Kelet-Szlovákiai Múzeum munkatársa egy katonai tábori levelezés történetéről számolt be. L. Juhász Ilona, a Fórum Kisebbségkutató Intézet Etnológiai Központjának munkatársa a Rozsnyó főterén található emlékművekről tartott előadást. 2003-ban tartották az első hasonló muzeológiai konferenciát; az A magyar muzeológiai tevékenység aktuális kérdései Szlovákiában című tanácskozás később Museaum Hungaricum címen folytatódott. A konferencián elhangzott előadások könyv formájában is megjelennek.

KategóriaCikk