Pozsonyban vetítettük a Muszkaföldönt – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Pozsonyban vetítettük a Muszkaföldönt

A Pozsonyi Magyar Szakkollégium felkérésére tegnap a Balassi Intézetben levetítettük a Muszkaföldön című dokumentumfilmünk új, rövidített, 50 perces változatát. A filmben Kőrös Zoltán történész az egykori második világháborús szovjet hadifogolytáborok túlélőit szólaltatja meg. Az idős dél-szlovákiai magyar emberek megindító tapasztalásait a korszakot kutató történészek, Stark Tamás és Simon Attila foglalják keretbe.

A vetítést követően Mózes Szabolcs, a szakkollégium igazgatója Laczkó Sándorral, a film rendezőjével és Kőrös Zoltánnal, a Muszkaföldön és a Nyugati fogságban című kötetek szerzőjével beszélgetett a témáról. Az eseményen közel harminc érdeklődő vett részt, köztük a filmben megszólaltatott és más egykori hadifoglyok családtagjai is, akik a Fórum Kisebbségkutató Intézet rendelkezésére bocsátottak a családi archívumukban őrzött további anyagokat, amelyek így hozzáférhetővé válnak a kutatók és az utókor számára. A film készítői a javarészt egyetemi hallgatókból álló közönséget is arra biztatták, hogy ha a családjukban vagy a környezetükben ismernek hasonló sorsra jutott embereket, akik tanúságtétellel szolgálhatnának a 20. századi háborús és egyéb sorsfordító eseményekről, feltétlenül készítsenek videó- vagy hangfelvételt a szemtanúk visszaemlékezéseiről. A kisembereknek a múlt század bizonyos történéseiről évtizedekig tilos és veszélyes volt beszélniük, ezért fontos, hogy emlékeiket legalább most rögzítsük.

A film teljes terjedelmében megtekinthető a muszkafoldon.foruminst.sk oldalon.

Dátum2017-03-13 – 2017-03-13
HelymutatóPozsony, Balassi Intézet
RendezőPozsonyi Magyar Szakkollégium
TársrendezőBalassi Intézet
RésztvevőkKőrös Zoltán, Laczkó Sándor
RészlegDigitalizáló és Internetes Adatbázisok Központja