Bagoly mondja

A Bagoly mondja, a Fórum Kisebbségkutató Intézet tudományos podcastje. Egy podcast, amelyben felvidéki magyar tudósok beszélnek kutatásaikról, eredményeikről, könyveikről közérthetően és érdekesen. Egy műsor, amelyből kiderül, hogy mivel is foglalkoznak a szlovákiai magyar történészek, etnológusok, szociológusok, irodalomárok s más tudományágak képviselői.

Apple PodcastsSpotifyGoogle Podcasts

Mészáros András (Bélvata, 1949) a kortárs magyar filozófia egyik kiemelkedő alakja, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács elnöke. Fő kutatási területét a magyar iskolai filozófia története jelenti, de sokat foglalkozik a filozófia és az irodalom illetve a filozófia és a szerelem kapcsolatával is.  Ajánlott könyvek Mészáros Andrástól:Mészáros András: Arisztotelész esete Phyllisszel.......
A történetírás egyik legújabb és egyben legnépszerűbb módszere az oral history, vagyis az elbeszélt történelem. Kőrös Zoltán az utóbbi években mintegy 500 szlovákiai magyar személlyel vett fel több mint 2500 órányi ilyen beszélgetést többek között a hadifogságról, a magyar időkről, a kollektivizálásról és sok érdekes egyéni sorsról. Hogyan készül az oral history és mit lehet belőle......
A szlovákiai magyarság száma folyamatos csökken, amely fogyás mögött a demográfusok elsősorban az asszimiláció jelenségét látják. De mi az oka az asszimilációnak, és tényleg a vegyesházasságok lennének a ludasok benne. Erről, és arról is tehetünk-e valamit a vegyesházasságok negatív következményei ellen beszélgetett Bagoly mondja podcast első adásában Gyurgyík László demográfussal Nagy Ildikó.  Gyurgyík László szociológus-demográfus kiemelt kutatási......
A Bagoly mondja, a Fórum Intézet tudományos podcastja. Az első részt 2023. február 16-án publikáljuk. Gyurgyík Lászlóval Nagy Ildikó beszélget a szlovákiai magyarok demográfiájáról és asszimilációjáról vegyesházasságok útján is.

A beszélgetéseinkkel kéthetente jelentkezünk.

A Bagoly mondja podcast műsorvezetői a következők: Nagy Ildikó, Vataščin Péter és Csanda Gábor. A somorjai székhelyű Fórum Kisebbségkutató Intézet célja a szlovákiai magyar társadalom jelenének és múltjának tudományos igényű kutatása. Az intézet az itt folyó történetei, etnológiai, szociológiai és más kutatások mellett nagy hangsúlyt helyez a szlovákiai magyarok írott, képi és szóbeli emlékeinek dokumentálására és digitalizálására.

Nagy Ildikó (1952). Péchy Blanka-díjjal és Szabad Sajtó-díjjal kitüntetett újságíró. 1975-től 1992-ig a Csehszlovák Rádió magyar adásának volt a szerkesztője, majd 10 éven keresztül a Magyar Rádió pozsonyi tudósítója. 2006-tól 2008-ig a Pátria Rádió igazgatója, 2008-tól 2018-ig pedig a Szlovák TV és Rádió tanácsának a tagja volt.

Vataščin Péter (1987). Etnológus, újságíró. 2012-től máig több vajdasági magyar médium állandó munkatársa, 2017-től pedig a Fórum Kisebbségkutató Intézet komáromi Etnológiai Központjának kutatója. 2019-től az Új Szó napilap komáromi tudósítójaként is dolgozik.

Csanda Gábor (1963). Szerkesztő, kritikus, műfordító, 2010-től a Fórum Társadalomtudományi Szemle szerkesztője. Korábban a Csehszlovák Rádió magyar adásának, az Irodalmi Szemlének, a Kalligramnak, a Vasárnapnak és az Új szónak volt szerkesztője, öt évig a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen oktatott.

A podcastet a Kisebbségi Kulturális Alap támogatja.