Már digitálisan is elérhető a Prágai Magyar Hírlap – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Már digitálisan is elérhető a Prágai Magyar Hírlap

A Fórum Kisebbségkutató Intézet digitalizálási programja keretén belül felkerült a Szlovákiai Magyar Adatbank oldalaira az 1922-től 1938-ig megjelenő napilap, a Prágai Magyar Hírlap összes száma. A mintegy 50 000 oldalnyi tartalom páratlan lehetőséget nyújt minden, a felvidéki magyar múlt iránt érdeklődő olvasónak, hogy bepillantást nyerjen a korabeli szlovákiai magyar világba.

A PMH ugyanis szlovákiai viszonylatban is a korszak legjobb lapjának számított, amelyben a gazdag politikai tartalom mellett a kultúra, a sport és a bulvár hírei is megfértek, s amelynek szépirodalommal foglalkozó oldalain a korszak legjobbjai, Móricz, Kosztolányi, Karinthy és persze a szlovákiai magyar írók is publikáltak. A Prágai Magyar Hírlap digitalizálása lehetőséget teremt arra, hogy bárki elolvashassa Esterházy János parlamenti felszólalását, vagy akár a kassai KAC és a Füleki TC közötti labdarúgó-mérkőzés tudósítását.

A PMH a következő címen érhető el: https://adatbank.sk/digiteka/digitalizalt-folyoiratok/pragai-magyar-hirlap/