A Magyar Köztársaság Alkotmánya és a határon túli magyarok – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

A Magyar Köztársaság Alkotmánya és a határon túli magyarok

A Magyar Köztársaság Alkotmánya és a határon túli magyarok

A tanulmány szűkebb, kutatói célja, annak megvizsgálása, hogy hol húzódhatnának a magyarországi alkotmányos egyetértés lehetséges keretei a magyar kisebbségek kérdéskörében. Tágabban szeretnénk hozzájárulni a mostanra kiélezett konfliktusok mérsékléséhez, valamint a magyarországi politikai pártok zökkenőmentesebb együttműködéséhez egymással és a határon túli magyarok szervezeteivel.
A vizsgálódás során mindenekelőtt az alkotmányosság alapelveire támaszkodva indokolni kívánjuk, hogy mivel a kérdéskör, még ha általánosan is, de szerepel a Magyar Köztársaság Alkotmányában, ezért következik belőle az alkotmányos egyetértés a határon túli magyarokat érintő alapkérdésekben. Majd azt próbáljuk igazolni, hogy a Magyar Köztársaság kötelességének, valamint felelősségének jellegét és mértékét az alkotmányosság szabályainak olyan felfogása szerint kell megvonni, amely a kisebbségi lét alkotmányos kérdéseit is tartalmazza.

Kezdés éve2006-12
Befejezés éve2007-12
RészlegA Magyar Köztársaság Alkotmánya és a határon túli magyarok
ProgramvezetőFórum Kisebbségkutató Intézet
RésztvevőkÖllös László
Támogatók

MTA Határon Túli Magyar Tudományos Kutatásért Kuratóriuma