A málenkij robot felvidéki vonatkozásai – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

A málenkij robot felvidéki vonatkozásai

A málenkij robot felvidéki vonatkozásai

A program célja az volt, hogy a Magyarországon meghirdetett Gulág Emlékév keretén belül feltárjuk és egy digitális tudástárban rögzítsük a málenkij robot felvidéki vonatkozásaival kapcsolatos forrásanyagot.

A kutatás gerincét a levéltári források feltárása jelentette, amely a Cseh Köztársaság Külügyi levéltárában és a pozsonyi Szlovák Nemzetei levéltárban folytak. E mellett megpróbáltuk feltárni az egyéni hagyatékokat és a az utóbbi években hangszalagra vagy filmre rögzített vallomásokat is. A program keretén belül került sor a feltárt források digitalizálására, beleértve a régebben magnóra vett hanganyagok digitalizálását is.

CímkézveKutatás
Kezdés éve2017-01
Befejezés éve2017-12
RészlegTörténeti Kutatások Részlege
ProgramvezetőSimon Attila
RésztvevőkBukovszky László, Popély Árpád, Konkoly László, Körös
Eddigi eredmények

Intézetünk honlapján kialakított tematikus oldalon (A szlovákiai magyraok és a gulág) mintegy 2500 oldalnyi iratanyagot tettünk elérhetővé, amelyet hanganyagok, tanulmányosk tesznek teljessé.

Publikációk:

Pekár Martin, Simon Attila, Tokárová Zuzana (eds.): Cena víťazstva : Odvlečenie obyvateľov z územia Československa, Maďarska a Poľska do Sovietskeho zväzu v rokoch 1944-1945 /. – 1. vyd. – Šamorín : Fórum inštitút pre výskum menšín, 2017. – 124 s. – ISBN 978-80-89249-93-0.