A rendszerváltás és a szlovákiai magyarok – Oral history kötet II. előkészítése – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

A rendszerváltás és a szlovákiai magyarok – Oral history kötet II. előkészítése

A rendszerváltás és a szlovákiai magyarok – Oral history kötet II. előkészítése

A 2009-es évben jelentette meg a Fórum Intézet A rendszerváltás és a szlovákiai magyarok c. kötetét, amelyben több mint két tucat közéleti személy vallott 89-es szerepéről emlékeiről. Ennek a kötetnek a folytatásaként kívánja az intézet megjelentetni a rendszerváltással kapcsolatos oral history interjúk 2. részét.

CímkézveKézirat előkészítése
Kezdés éve2010-01
Befejezés éve2010-12
RészlegA rendszerváltás és a szlovákiai magyarok – Oral history kötet II. előkészítése
ProgramvezetőSimon Attila
RésztvevőkTóth Károly (szerkesztés és interjúk), Popély Árpád (szerkesztés és kronológia), Strešnák Gábor (interjúk), Kusy Ferenc (képszerkesztés)
Idei terv

Mélyinterjúk készítése, az interjúk megszerkesztése a kötet nyomdai előkészítése

Kötet kiadása.

Eddigi eredmények

A projekt a 2009-ben lezajlott Elbeszélt történelem 1. kötetének folytatását jelentette. Ennek keretén belül 14 új mélyinterjú készült, amelyet a korábban már meglévő interjúk egészítenek ki, s ezek alkotják a szlovákiai magyar rendszerváltást bemutató beszélgetések második részét.

Publikációk:
Popély Árpád – Simon Attila (szerk.): A rendszerváltás és a csehszlovákiai magyarok (1989-1992) 2. Somorja, Fórum Kisebbségkutató Intézte, 2010.

Egyéb eredmények:
A kötet fontos adalékokkal egészíti ki a rendszerváltással kapcsolatos ismereteinket, és segít a szlovákiai magyar politikában jelenleg is folyó történések megértésében.