Dokumentumok a csehszlovákiai magyar kisebbség történetéhez 1918–1992 – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Dokumentumok a csehszlovákiai magyar kisebbség történetéhez 1918–1992

Dokumentumok a csehszlovákiai magyar kisebbség történetéhez 1918–1992

Az utóbbi években több dokumentumgyűjtemény is készült a magyar kisebbség történetének különböző korszakairól és kérdéseiről, mindmáig nem született ugyanakkor olyan reprezentatív kiadvány, amely a csehszlovák állam valamennyi releváns kisebbségi magyar vonatkozású dokumentumát tartalmazná. Csehszlovákia és a csehszlovákiai, illetve szlovákiai magyar kisebbség létrejöttének 100. évfordulója alkalmából a Fórum Kisebbségkutató Intézet elhatározta a magyar kisebbség történetére vonatkozó legfontosabb források összegyűjtését és majdani közreadását, mégpedig a csehszlovák állam 1918. évi megalakulásától kezdve egészen annak 1992. évi megszűnéséig. A gyűjtemény a tervek szerint tartalmazni fogja a magyar kisebbségre vonatkozó összes nemzetközi és csehszlovák – magyar államközi dokumentumot, az állami és pártszervek vonatkozó jogi normáit és iratait, a kisebbségi magyar intézmények, politikai pártok és politikusok legfontosabb iratait, beleértve parlamenti és sajtóbeli megnyilvánulásaikat, valamint az adott korszak legfontosabb sajtóanyagát.

CímkézveAdatbázisok / Dokumentációs tevékenység / Kutatás
Kezdés éve2018-01
Befejezés éve2019-01
RészlegTörténeti Kutatások Részlege
ProgramvezetőPopély Árpád
RésztvevőkSimon Attila
Idei terv
  1. január – március: A kutatás kezdete, a szakirodalom és az eddig megjelent dokumentumgyűjtemények feldolgozása
  2. április – június: A korabeli magyar, szlovák és cseh sajtó feldolgozása
  3. július – szeptember: Levéltári kutatás Pozsonyban, Prágában és Budapesten

2018. október – december: Az összegyűjtött források tudományos feldolgozása

Eddigi eredmények

A kutatás eredményeit összegző zárójelentés. Az összegyűjtött dokumentumok a közeljövőben, előreláthatólag 2020-ban dokumentumkötet formájában látnának napvilágot.