Erdélyi menekültek az 1. világháború idején a mai Szlovákia területén a korabeli sajtó tükrében – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Erdélyi menekültek az 1. világháború idején a mai Szlovákia területén a korabeli sajtó tükrében

Erdélyi menekültek az 1. világháború idején a mai Szlovákia területén a korabeli sajtó tükrében

Az első világháború idején a románok 1916. augusztusi 27-i erdélyi betörése után, valamint a második világháború idején is nagy számban érkeztek erdélyi menekültek a mai Szlovákia területére. Mivel ezzel a témával szlovákiai magyar viszonylatban eddig sem a néprajz, sem pedig már társadalomtudományi diszciplína kutatói nem foglalkoztak, ezért fontosnak tartottuk egy alapkutatás elvégzését.  A 2010-ben és 2011-ben sikerült átnézni a Szlovákia mai területén 1916-1918-ban megjelent legfontosabb magyar nyelvű országos és regionális lapokat, az Érsekújvár és Vidéke kivételével, ezt 2012-ben pótolni szükséges.

Célunk 1916–1918-ban megjelent sajtóhírek segitségével annak prezentálása, hogy a mai Szlovákia mely területeire konkrétan hová érkeztek erdélyi menekültek az 1. világháború idején, hogyan viszonyultak hozzájuk a helyiek, miképpen oldották meg elhelyezésüket, ellátásukat, s hogyan integrálódtak a helyi társadalomba, milyen formában segítette őket a helyi lakosság, s milyen országos ill. helyi segélyakciókat szerveztek megsegítésükre stb.

CímkézveKutatás
Kezdés éve2012-01
Befejezés éve2013-03
RészlegErdélyi menekültek az 1. világháború idején a mai Szlovákia területén a korabeli sajtó tükrében
ProgramvezetőL. Juhász Ilona
Idei terv

Résztanulmányok és egy önálló kötet megirása

Eddigi eredmények

Az első világháború idején az 1916 augusztusától 1918-ig a mai Szlovákia területén  megjelent lapokban megjelent hirek összegyűjtése – ezekből egy gazag adattár létrehozása.