Erdélyi menekültek Kassán és környékén az első világháború idején (A korabeli sajtó tükrében) – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Erdélyi menekültek Kassán és környékén az első világháború idején (A korabeli sajtó tükrében)

Erdélyi menekültek Kassán és környékén az első világháború idején (A korabeli sajtó tükrében)

A tanulmány az első világháború idején a mai Szlovákia területére érkezett erdélyi menekültekkel kapcsolatos kutatási eredményeket összegzi a korabeli sajtóban megjelent tudósítások alapján Kassa és Abaúj-Torna megye vonatkozásában.

CímkézveKézirat előkészítése
Kezdés éve2011-01
Befejezés éve2011-12
RészlegErdélyi menekültek Kassán és környékén az első világháború idején (A korabeli sajtó tükrében)
ProgramvezetőL. Juhász Ilona
Idei terv

Tanulmány:

Erdélyi menekültek Kassán és környékén az első világháború idején (A korabeli sajtó tükrében)

Eddigi eredmények

Mivel egy alapkutatás elvégzéséről volt szó, a téma megkívánta a kutatás további folytatását és kiszélesítését. Erre többek közt azért is szükség volt, mivel az első világháború idején a románok 1916. augusztus 27-i erdélyi betörését követően a mai Szlovákia északi, szlovákok-lakta vidékeire is érkeztek menekültek, illetve itt is szerveztek részükre különféle gyűjtőakciókat. A budapesti Országos Széchényi Könyvtárban 2011 szeptemberében és októberében intenzív kutatásra került sor. Áttekintettem még néhány újabb hozzáférhető regionális lapot, illetve a tervezett kötet terjedelmes mellékletébe szánt újságcikkek szkennelése, másolása, valamint a már korábban kimásolt szövegek ellenőrzése is megtörtént. A kutatás során nagy mennyiségű dokumentációs anyagot sikerült összegyűjteni a témával kapcsolatban. Ez a tervezett kötet kéziratának elkészülte után a Fórum Kisebbségkutató Intézet komáromi Etnológiai Központjának Adattárába kerül, tehát más kutatók számára is hozzáférhetővé válik.
A témáról készült résztanulmány (Erdélyi menekültek Kassán és környékén az első világháború idején a korabeli sajtó tükrében) a Viga Gyula 60. születésnapja tiszteletére készülő miskolci kötetben megjelenés előtt áll.