Intézmények és szervezetek (Innovátorok) adatbázisa – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Intézmények és szervezetek (Innovátorok) adatbázisa

Intézmények és szervezetek (Innovátorok) adatbázisa

Az adatbázis jelenleg 2 319 szlovákiai magyar vonatkozási intézmény és szervezet adatlapját tartalmazza a következő kategóriákban: Községi hivatalok, Csemadok területi választmányok, Csemadok alapszervezetek, Csemadok művészeti együttesek, Könnyűzenei együttesek, Kézművesek adatbázisa, Népművészeti együttesek. A jelenlegi adatbázis alapját még egy 2012-ben végzett kulturális kataszeter felmérés alkotta, amelynek bővítéséhez és frissítéséhez több partnerintézmény is csatlakozott. Így kerültek be a Csemadok által fenntartott csemadok alapszervezetek, területi válsztmányok, könnyűzenei és művészeti együttesek valamint a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia által összegyűjtött népművészeti szervezetek, kézművesek és együttesek.

Kezdés éve2003-01
Befejezés éve2022-12
RészlegDigitalizáló és Internetes Adatbázisok Központja
ProgramvezetőLelovics Andrea
RésztvevőkKonkoly László
Idei terv

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala az előző év folyamán kezdett foglalkozni a civil regiszter kérdésével: jelenleg nem létezik olyan adatbázis, ami tömöríti az összes kisebbségi vonatkozású civil szervezeteket és társulásokat. A célja létrehozni egy regisztert, ami alkalmas ezen szerveződések dokumentációjára, elérésére és esetleges bekapcsolásába az érdekérvényesítő tevékenységekbe. A kapcsolódó kutatások 2021 nyara óta folynak, az eredmények publikálása folyamatban van. A Kerekasztal célja, hogy egy olyan adatbázist tárjon a nyilvánosság elé, amely lehetővé teszi a hálózatosodást, a helyi szinten működő szervezetek azonosítását és a partnerek megtalálását, külső szereplőknek is rálátást biztosítva a civil tevékenységekre.

Eddigi eredmények

2013-2015
Utoljára 2002-ben készült egy összegzés az intézményrendszer állapotáról. Előtte készült el a kisebbségi kulturális intézmények, szervezetek, együttesek stb. katasztere. Azóta ez a kataszter folyamatosan frissítve volt, de erőforrások híján nem igazán tudta követni azokat a változásokat, amelyek főleg az EU-s csatlakozás után nagyon dinamikussá váltak. Az adatváltozások követőse azután egy külön feladat lesz, hiszen ettől függ az egész adatbázis aktualitása.
Jelenleg kb. 800 bejegyzett szlovákiai magyar szervezet/intézmény van, az egyes országos szervezetek, művelődési házak stb. mellett működő körök, klubok, csoportok száma 1000-ra tehető.
A kataszter mindkét típust fel kívánja mérni, tehát kb. 1800 szervezet lekérdezését jelenti a felmérés.
Fontos, hogy az adatokból statisztikai feldolgozások készülhessenek, és hogy megjeleníthetők legyenek az interneten.

2005
A 2003-ban létrehozott intézményi kataszter és internetes adatbázis újrakérdezése. Fontos része volt a lekérdezésnek a Csemadok és más ernyőszervezetek mellett működő csoportok kataszterbevétele.
A kataszter megtalálható volt az interneten: www.foruminst.sk, www.magyar.sk

2003
Kulturális kataszter néven megvalósult a Kárpát-medence magyar kulturális intézményeinek felmérése. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának megbízásából a projektum fő koordinátora az Magyar Tudományos Akadémia Kisebbségkutató Intézete. A szlovákiai felmérést az intézetünk végezte. A projektum célja a szlovákiai magyar kisebbség kulturális szervezeteinek (intézményeinek) pontos feltérképezése volt, amelynek során több mint 550 intézmény adatait gyűjtöttük össze.
Partnerintézmények:

  • MTA Kisebbségkutató Intézet – Budapest
  • Regionális és Antropológiai Kutatások Központja – Csíkszereda
  • Max Weber Kollégium – Kolozsvár
  • Erdélyi Magyar Civil Szervezetekért Alapítvány – Kolozsvár
  • Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége – Ungvár
  • Magyar Nemzeti Mûvelõdési Intézet – Lendva
  • Thurzó Lajos Közmûvelõdési Központ – Zenta

Támogatók: Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, Budapest
Munkatársak: Lampl Zsuzsanna, Nagy Ildikó, Lelkes Gábor, Nagy Zsuzsanna + 53 kérdezőbiztos

Partnerintézmények

Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet (CSEMADOK), Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia