Kutatás – a könyvtártörténeti források összegyűjtése az 1880-1930 közötti időszakról – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Kutatás – a könyvtártörténeti források összegyűjtése az 1880-1930 közötti időszakról

Kutatás – a könyvtártörténeti források összegyűjtése az 1880-1930 közötti időszakról

 

A Bibliotheca Hungarica könyvtárban több olyan kötet szerepel, amelyek korábban más könyvtárban, gyűjteményben voltak nyilvántartva. A kutatás célja a meglévő  forrásanyagok összegyűjtése és feltérképezése. Sorra vennénk az 1880-tól Magyarország területén lévő könyvtárak alakulását, főleg a mai Szlovákia területén találhatókat.

 

 

CímkézveKönyvtári munka
Kezdés éve2015-01
Befejezés éve2017-12
RészlegBibliotheca Hungarica
ProgramvezetőVégh László
RésztvevőkRoncz Melinda, Sebő Bugár Beáta
Idei terv

–  a forrásanyagok összegyűjtése és feltérképezése. Sorra vennénk az 1880-tól Magyarország területén lévő könyvtárak alakulását, főleg a mai Szlovákia területén találhatókra.

– a Bibliotheca Hungarica könyvtárban több olyan kötet szerepel, amelyek korábban más könyvtárban, gyűjteményben voltak nyilvántartva. Illusztrációként bemutatjuk, hogyan változtak az idők során az egyes könyvekben található könyvtári pecsétek.

Eddigi eredmények

Forrásanyag, amely a könyvtárak és könyvgyűjtemények alakulását mutatja be a századforduló idején, különös tekintettel a Trianon utáni változásokra