Muszkaföldön – dokumentumfilm – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Muszkaföldön – dokumentumfilm

Muszkaföldön – dokumentumfilm

A nagysikerű kiadvány után dokumentumfilm formájában is megjelenik a Muszkaföldön. A film időtartama 2x 30 perc lesz és előreláthatóan 2016 őszén fog megjelenni.

CímkézveDokumentációs tevékenység / Videók
Kezdés éve2016-01
Befejezés éve2016-12
RészlegDigitalizáló és Internetes Adatbázisok Központja
Történeti Kutatások Részlege
Szlovákiai Magyar Levéltár
ProgramvezetőLaczkó Sándor
RésztvevőkKőrös Zoltán, Simon Attila, Tóth Károly, Csambal Tamás, Csanda Gábor, Szamák Mihály
Idei terv

Videófelvételek elkészítése, kb. 10-15 személy leforgatása. A vágott videók szöveges átírása. Narráció elkészítése. Utómunka. Weboldal elkészítése

Eddigi eredmények

Egész éves munkát követően 2016. december 7-én jelent meg a 72 perces Muszkaföldön c. dokumentumfilm. A filmet tartalmi részét Kőrös Zoltán és Csanda Gábor szerkesztette. A dokumentumfilm három nagy részre osztható: 1) bevezetés a problematikába, frontra kerülés és körülmények; 2) fogságbaesés és az élet a GUPVI táborokban; 3) hazakerülés és az ezt követő problémák. A filmben három történész szólal meg, akik a témát kutatták, név szerint: Stark Tamás (MTA), Simon Attila (FKI) és Kőrös Zoltán (FKI), valamint öt visszaemlékező meséli el a történetét, nevesítve: Sulci József, Merva Arnold, László Béla, Rácz Jenő és Hucko Károly.

A film nem csupán az interjúkat közölte, hanem a kinematikus képi világával segítette a történet elbeszélését.

A premiert követően létrehoztuk a muszkafoldon.foruminst.sk honlapot, ahol megtekinthetőek a visszaemlékezőkkel és a történészekkel készült mélyinterjúk, valamint elolvasható a fogságba esettek életrajza is. Mindezt professzionális portréfotókkal illusztráltuk és parallax rendszerbe építettük.

Támogatók

Presstige s.r.o., Baráth Csaba, Sine Metu PT