Szlovákia településeinek etnikai és felekezeti statisztikája (1880–2021) – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Szlovákia településeinek etnikai és felekezeti statisztikája (1880–2021)

Szlovákia településeinek etnikai és felekezeti statisztikája (1880–2021)

A projekt célja Szlovákia lakosságának (települések szerinti) etnikai és felekezeti adatainak összegyűjtése, rendezése az 1880 és 2021 közötti népszámlálások népszámlálási adatai alapján.

Szlovákia lakosságának etnikai és felekezeti összetételéről település szerinti bontásban az 1880 és 2021 között mintegy 10 évenként megtartott népszámlálások tájékoztatnak. Az egyes időszakokban a cenzusok különböző módszerek szerint történtek, bizonyos időszakokban más-más államok fennhatósága alá tartoztak.

Az adatbázis tartalmazza a mai Szlovákia területén 1880 és 2011 között létező összes település népesedési, nemzetiségi adatait, amelyek segítségével végigkövethetők a szlovákiai települések közigazgatási demográfiai változásai, valamint az 1992 és 2012 közötti választási eredmények. Egy helyen találhatjuk továbbá a településre vonatkozó alapadatokat és az adatbankban található településhez kapcsolódó egyéb információkat (rendezvényeket, lexikon szócikkeket, intézményeket stb.). A kutatás eredményeképpen egy olyan egyedülálló adatbázis jött létre, amely további demográfiai, történelmi, társadalmi kutatások fontos forrásbázisa lehet.

CímkézvePublikáció
Kezdés éve2014-05
Befejezés éve2024-12
RészlegDigitalizáló és Internetes Adatbázisok Központja
ProgramvezetőKonkoly László
Idei terv

Egy önálló projekt keretén belül tervezzük a településadatbázis bővítését és modernizációját. Mivel 2022-ben nyilvánosságra hozták a 2021-ben megvalósult népszámlálás adatsorait, ezért a projekt fő célja ez és az időközben publikált 1950-es népszámlálási adatsor (1950, 2021) feldolgozása az online adatbázisba (telepulesek.adatbank.sk), ami ismét közelebb visz minket az 1880 és 2021 közötti összes adat 100%-os feldolgozásához.

A projekt magában foglalja az adatok migrációját is MySQL-ből MongoDB platformra, ami egy nyílt forráskódú dokumentumorientált adatbázis szoftver. A NoSQL adatbázisszerverek közé tartozik. A dokumentumokat JSON-szerű formátumban tárolja.

A projekt másik fontos célja a település adatbázis webes felületének újratervezése és átalakítása interaktív vizualizációs technológia alkalmazásával.

Eddigi eredmények

2021

A 2021-es évben a közigazgatási besorolás mellett  létrehoztuk a tájegységi besorolás lehetőségét is és néhány település esetében adatkorrekciókra került sor.

2020

A 2020-as évben bővült az adatbázis az eddig hiányzó 1970-es és 1980-as népszámlálási adatokkal.

2019

A 2019-es évben az Adatbank grafikai és szerkezeti fejlesztése során megvalósult a település adatbázis geolokációs megjelenítése a Google Maps-en, valamint a megyék és járások egyes népszámlálásokhoz köthető közigazgatási eloszlása listás megjelenítés formájában. Ezenkívül javításokra került sor a már 2017-ben megvalósult, a különböző adatbázisokban megtalálható településszintű adatok és információk, valamint az 1992 és 2012 közötti választási eredmények integrált megjelenítési módjában.

2017

A 2017-es évben megvalósult a különböző már feldolgozott és az Adatbankban, valamint a Csemadok adatbázisaiban megtalálható településszintű adatok és információk összekapcsolása a településekkel, valamint az 1992 és 2012 közötti választási eredmények feldolgozása. Célunk a létrejövő új relációkkal (kapcsolódásokkal) tovább fejleszteni adatbázis rendszerünket, aminek köszönhetően egy olyan felhasználóbarát település-adatbázis jön létre, ahol a felhasználó egy helyen fér hozzá minden lényeges településre vonatkozó adathoz és információhoz. Minden településhez létrehoztunk egy harmadik szintű domént és webcímet (pl. somorja.adatbank.sk), ahol keresés nélkül egyenesen hozzáférhetőek a településadatok. További célunk új adatokkal bővíteni a meglévő adatbázist (pl. turisztikai és helyi jellegzetességekkel, a történelem során használt névváltozatokkal stb.)

2015

2015-ös évben befejeződött az összes rendelkezésre álló népszámlálási adatsor feldolgozása és a referens településtábla összeállítása. Ez jelenleg 4003 települést és a hozzá tartozó adatokat tartalmazza. A http://telepulesek.adatbank.sk címen sikerült elindítani az adatbázis internetes verzióját is, ahol egy intuitív, felhasználóbarát felületen keresztül érhetik el a település elhelyezkedését, alapadatait, a lexikonos szócikket és településekre vonatkozó összes népszámlálási adatot, valamint a települések közigazgatási változását is 1880-tól egészen napjainkig.

2014

A 2014-es évben folytatódott a referens településtábla kialakítása. Jelenleg 3899 elemet tartalmaz, amely az összes nápszámlálása tábla ellenőrzése után már véglegesnek mondható. Az 1880-es és 1900-as népszámlálási adattáblákon kívül már minden más esetben megtörtént a referens településekkel való párosítás/kapcsolódás is. A 2014-es évben megvalósult a 479 szlovákiai magyar községek alapadatainak a feldolgozása is. Az internetes adatbázis megtalálható a Szlovákiai Magyar Adatbank honlapján a következő címe: http://adatbank.sk/intezmenyek/kozsegi-hivatalok/. Az adatbázis tartalmazza a települések elérhetőségi adatait és címerét.

2013

A 2013-as években sikerült begyűjteni és begépelni néhány kivételével az összes népszámlálási adatsort, valamint elkezdődött egy olyan referens településtábla összeállítása, amely tartalmazza az önálló közigazgatási egységként valaha létezett összes települést és a települések közigazgatási változásait is. Ez a legfontosabb kiindulási pont ahhoz, hogy az egyes népszámlálási adattáblákból hozzá lehessen rendelni és kapcsolni a települési adatsorokat a megfelelő településekhez.