Szlovákiai Magyar Digitális Képeslaparchívum

Szlovákiai Magyar Digitális Képeslaparchívum

A levéltár fontos részét képezi a mintegy 5000 régi és mai képeslap. Szlovákiai képeslap-börzéken és magánygyűjtőktől beszerezve bővül folyamatosan a gyűjtemény, amely elsősorban a Szlovákia magyar lakta városai és községei állapotának 1918 utáni változásait dokumentálja. Külön jelentőséggel bírnak a Szlovákia területén található magyar vonatkozású műemlékeket, történelmi emlékhelyeket (honvédszobrok, Kossuth-szobor, Petőfi-szobor, felvidéki emlékhelyek, millenniumi emlékszobrok) ábrázoló képeslapok. A helytörténeti kutatás szempontjából fontos dokumentáció az ez idáig mintegy 100 szlovákiai városról és községről található gyűjtemény.

CímkézveAdatbázisok / Digitalizálás / Levéltári munka
Kezdés éve2008-01
Befejezés éve2015-12
RészlegDigitalizáló és Internetes Adatbázisok Központja
ProgramvezetőVégh László
RésztvevőkKonkoly László, Orosz Örs, Tuba Ádám
Idei terv

A képeslapgyűjtemény bővítése folyamatos tevékenység. Reményeink szerint a 2015-es évben is sikerül több új képeslappal bővíteni az adatbázist.

Eddigi eredmények

Az internetes adatbázis megtalálható az intézet honlapján Képeslapok menüpont alatt a következő címen: https://adatbank.sk/kepeslapok/a-forum-kisebbsegkutato-intezet-kepeslapgyujtemenye/.

A gyűjtemény felosztása:

  • A Fórum Kisebbségkutató Intézet gyűjteménye: (3393 drb)
  • Magángyűjtők: Bayer Péter (7 drb), Bittó Lipót (16 drb), Gönczy Bertalan (46 drb), Hermély Lajos (200 drb), Köteles László (14 drb), Orosz Örs (324 drb), Ozsvald Árpád (7 drb), Pavol Mózeš (23 drb), Sarnóczay György (5 drb), Solymos József (40 drb)
  • A levéltár gyűjteményén kívül folyamatosan zajlik a képeslapok egyéb
    digitális lelőhelyekről való begyűjtése és rendszerezése
    is. Az adatbázisban jelenleg (2103 drb) ilyen, csak digitális formátumban
    tárolt, de teljes leírást tartalmazó képeslap található.

A képeslapgyűjtemény nagy részének feldolgozása a 2009-2010-es évben zajlott. A képeslapok nagyfelbontású digitalizált elő- és hátlapja az inézet archívumában témák és települések szerint vannak osztályozva és tárolva. Az internetes adatbázis tartalmazza a képeslapok teljes leírását (összefoglaló cím, cím, létrehozó, képeslapot készítette, kulcsszó, kiadó, kiadási hely, formátum, település). A 2011-es évben 1809 drb új lappal bővült az adatázis.