www.sociography.eu – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

www.sociography.eu

www.sociography.eu

A határon átnyúló együttműködési program (CBC) keretében a Fórum Kisebbségkutató Intézet három magyarországi partnerrel (Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány, BCE Innovációs Központ Nonprofit Kft., Interregió Fórum Egyesület) közösen valósítja meg azt az EU-s projektumot, amely a szlovák–magyar határmente szociográfiai irodalmát és vizuális megjelenítését dolgozza fel. A program nyitókonferenciájára és sajtótájékoztatójára kerül sor 2012. március 16-án Somorján a Fórum Kisebbségkutató Intézet székházában 10.00 órai kezdettel.

A szlovák–magyar határ mentén bemutatni azokat a legfontosabb munkákat, amelyek az egyes kisközösségek élethelyzeteit mutatják be szociográfiai módszerekkel. Hiánypótló kezdeményezésről van szó, hiszen az elmúlt időszakban elsősorban szociológiai kvantitatív felmérések készültek erről a térségről. Hiányzott az egyéni megközelítés, a társadalmi és a mindennapi élet bemutatása. Vagy ha születtek is ilyenek, azok nem kaptak kellő publicitást. Ehhez kíván hozzájárulni ez a projektum.

A projektum elemei:

Felmérni a szlovák–magyar határ mentén, illetve (Cseh)Szlovákiában és Magyarországon a szociográfia eszközeivel született legfontosabb munkákat, prezentálni azokat a szlovák és a magyar közönség felé.

Ösztönözni a szociográfia, a szociofotó és szociofilm  új alkotásait egy pályázati rendszeren keresztül. Felhívni a figyelmet arra, hogy a mindennapok társadalomrajza, a kisközösségek, de akár egyéni életpályák bemutatása plasztikusabb képet tud nyújtani a két és egyben közös régió életéről, azokról a folyamatokról, amelyeknek mindannyian szemtanúi vagyunk.

A médiák, elsősorban a TV-n keresztül bemutatni azt, hogy a mostani technikai feltételek mellett lehetőség van olyan kétnyelvű párbeszédre szlovák–magyar viszonylatban, amely a két régió, de a két nemzet közös ügyeinek bemutatását is lehetővé teszi a nagyközönség számára.

 

 

 

CímkézveKiállítás
Kezdés éve2012-02
Befejezés éve2013-01
RészlegMagyarságkutatás
Digitalizáló és Internetes Adatbázisok Központja
ProgramvezetőNagy Myrtil
RésztvevőkVégh László, Roncz Melinda, Momko Milos
Eddigi eredmények

–        A legfontosabb szociográfiai irodalom bemutatása.
–        Internetes oldal kialakítása, amelyen nyomon követhető a projektum végrehajtása és annak eredményei.
–        A pályaművek elbírálása és közzététele a honlapon és a médiákban a szociográfia, szociofotó és szociofilm kategóriában.
–        Az eredmények prezentálása egy nyitó és egy záró konferencián.
–        Mintaértékű kétnyelvű tévéadás készítése, amely demonstrálja, hogy lehetőség van a párbeszédre.
–        Megfelelő publicitás biztosítása a projektum és a szociográfiai műfaj számára az országos és a regionális médiákban

Lásd még: www.sociography.eu

Támogatók

Szlovák-magyar határmenti együttműködés, CBC program

Partnerintézmények

Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány, BCE Innovációs Központ Nonprofit Kft., Interregió Fórum Egyesület