50 milliós nyelvalap – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

50 milliós nyelvalap

50 milliós nyelvalap

Budapest. Ahogy arról mai nyomtatott kiadásunkban már beszámoltunk, a magyar kormány 50 millió forintos nyelvalapot hoz létre február 1-jétől azoknak a szlovákiai magyaroknak a kárpótlására, jogsegélynyújtásra, akiket megbírságoltak anyanyelvük használata miatt a szomszédos országban.

Bajnai Gordon közölte, a pénz – pártoktól független, széles körben elismert szlovákiai magyar civil ernyőszervezeten – a Szlovákiai Magyarok Kisebbségi Kerekasztalán és annak háttérintézményén, a Fórum Intézeten keresztül juthat el az érintettekhez. Véleménye szerint a kerekasztal hálózatos jellege, széles tagsága, átfogó legitimációja kiemelten fontos annak érdekében, hogy az információk és a segítség mindenkihez eljuthasson és megkérdőjelezhetetlen legyen a szándék tisztessége, tisztasága.

Szavai szerint a két szervezet védernyőt nyújt a kisebbségek fölé: jogi és pénzügyi segítséget, valamint tanácsot, támogatást és kárpótlást ad az eljárás alá vont vagy megbírságolt magyaroknak és szervezeteknek. Ingyenes zöldszámon és internetes panasz-bejelentéssel dokumentálják az ügyeket, majd döntenek a támogatásokról – ismertetette a részleteket a miniszterelnök.

Hozzátette: a pénzt a költségvetés általános tartalékából csoportosították át.

A kormányfő jelezte: az 50 millió forint az idei évre szól, és az alapba való befizetéssel bárki hozzájárulhat a szlovákiai magyarok kárpótlásához.

Bajnai Gordon leszögezte: a kormány alkotmányos kötelessége, hogy támogassa és védje mindazokat, akiket anyanyelvük használata miatt sérelem ér. Elfogadhatatlan a XXI. század Európájában, hogy e téren korlátok közé kívánják szorítani bármely európai polgárt vagy kollektív módon bármely kisebbséget – hangozatta.

A miniszterelnök kiemelte: fontos, hogy senki se féljen használni az anyanyelvét.

Megismételte korábbi álláspontját, miszerint a szlovákiai államnyelv-törvény tavalyi módosításai ellentétesek az európai elvekkel, normákkal és több jogszabályt is sértenek.

Hangsúlyozta: továbbra is bízik abban, hogy Szlovákia jobb belátásra tér és követi az EBESZ kisebbségi főbiztosának ajánlásait, figyelembe veszi az Európai Bizottság azóta született javaslatait, ezeknek megfelelően újra módosítja az államnyelv-törvényt, megerősíti a kisebbségi nyelvekről szóló jogszabályt és új, átfogó kisebbségvédelmi szabályozást alkot.

Mint mondta, bízik abban is, hogy amíg ez megtörténik, a szlovák hatóságok nem szabnak ki bírságot az anyanyelv használata miatt, és titkon reméli, hogy így nem is lesz szükség a kormány által felajánlott ötvenmillió forintra.

KategóriaCikk