A nagy többség az MKP-t választaná! – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

A nagy többség az MKP-t választaná!

A nagy többség az MKP-t választaná!

A Fórum Kisebbségkutató Intézet 2010 márciusában kérdőíves felmérést készített a szlovákiai magyar felnőtt korú lakosság körében. A nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív mintát 1022 válaszadó alkotta.
A szlovákiai magyarok helyzetével kapcsolatos témák a válaszadók 61 százalékát foglalkoztatják. A kérdést általánosan felvetve, csaknem 90 százalékuk tartja fontosnak a nemzetiségét és azt, hogy magyar maradjon, s 67 százalékuk vallja, hogy magyarságához minden körülmények között hűnek kell maradnia.
A felmérés időpontjában a megkérdezettek háromnegyede elment volna választani (ebből 49% biztosan szavazott volna), egy negyedük pedig inkább afelé hajlott, hogy nem vesz részt a választásokon, bár az utóbbiak 10 százaléka még bizonytalan volt a részvételt illetően. Az összes megkérdezett választási preferenciái a következőképpen alakultak volna: 51 százalékuk az MKP-ra, 28 százalékuk a Hídra, 6 százalékuk más pártokra szavazott volna, a többiek pedig vagy nem tudták, hogy kit választanának, vagy pedig nem szavaztak volna. Amennyiben nem a teljes népességet, hanem csak a stabil választókak nézzük – azokat, akik eddig minden választáson részt vennének -, 62 százalékuk választotta volna az MKP-t, 28 százalékuk pedig a Hídra szavazott volna.

KategóriaCikk