A rendszerváltás és a csehszlovákiai magyarok – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

A rendszerváltás és a csehszlovákiai magyarok

A rendszerváltás és a csehszlovákiai magyarok

Könyvbemutató

A Fórum Kisebbségkutató Intézet az Elbeszélt történelem (Oral History) programja keretében több tucat mélyinterjút készített a rendszerváltás szlovákiai magyar résztvevőivel az elmúlt évtizedben.

A most induló könyvsorozat 31 interjút tartalmaz ezekből olyan emberekkel, akik nemcsak átélői, hanem valamilyen formában alakítói is voltak az 1989-es rendszerváltásnak, illetve az azt megelőző és követő időszaknak. Bár személyes visszaemlékezésekről van szó, mégis szélesebb közérdeklődésre tarthatnak számot ezek a beszélgetések. A pártállami diktatúra bukása és a szabad társadalom megszületése közös nagy élmény volt, amelynek értékét a következő nemzedékek fogják majd a maga helyén értékelni.

Akkor és ott, és miért éppen ők voltak a történések résztvevői és formálói? A közösségi és személyes indíttatások egész sora bontakozik ki a kötetben, olyan információkat megosztva az olvasóval, amit akkor és ott még a részvevők sem tudtak egymásról. A kötet érdekes és tanulságos olvasmány nemcsak a történészek, hanem mindazok számára is, akiket érdekel a közelmúltunk története.

A könyvbemutatóra az 1989 és a szlovákiai magyarok c. szakmai konferencia végén kerül sor, 2009. november 18-án, szerdán 15.00 órai kezdettel. A kötetet bemutatja
Bukovszky László.

Popély Árpád−Simon Attila szerk.:
A rendszerváltás és a csehszlovákiai magyarok (1989−1992)

A 840 oldalas kötet az Elbeszélt történelem (Oral History) könyvsorozat első részeként az 1989-es rendszerváltás 31 résztvevőjét szólaltatja meg.

Időpont: 2009. november 18., (szerda) 15.00 óra,
Helyszín: Fórum Kisebbségkutató Intézet , Park utca 4, Somorja
Kiadó: Fórum Kisebbségkutató Intézet, Somorja 2009.

KategóriaCikk