Az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa munkatársainak látogatása Szlovákiában – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa munkatársainak látogatása Szlovákiában

Az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa munkatársainak látogatása Szlovákiában

Kurt Vollebaek főbiztos tanácsadói, Judith Gimenez és Natalie Sabanadze a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézetben szerdán szlovákiai magyar és más nemzeti kisebbségi szervezetek képviselőivel találkoztak. Látogatásuk célja a módosított államnyelvtörvény kihatásainak és következményeinek felmérése.
Elsőként Somorja város képviselőitől kértek tájékoztatást a magyar nyelvhasználattal kapcsolatos tapasztalataikról. A találkozón részt vett Domsitz Károly, Somorja város polgármestere, Bárdos Gábor alpolgármester, Végh László önkormányzati képviselő, a kulturális bizottság elnöke, Vajas Štefan, az oktatásért felelős szakreferens, Bugár Gabriella, a Corvin Mátyás Alapiskola igazgatója, Trencsik János, a Madách Imre Gimnázium igazgatója, valamint Nagy Péter, a helyi Csemadok elnöke.
AZ EBESZ szakértői továbbá megbeszélést folytattak a szlovákiai magyarok nyelvi jogainak érvényesítéséről, amelyről Petőcz Kálmán, Horony Ákos és Agócs Gergely, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szakértői adtak tájékoztatást. Mészárosné Lampl Zsuzsanna szociológus, a Fórum Kisebbségkutató Intézet munkatársa a szlovákiai magyarok identitásáról készített felmérés eredményeit ismertette. A szlovákiai magyar televíziózás legiszlatív korlátairól Czibula Csaba, a Szlovákiai Magyar Televíziósok Szövetségének elnöke és Horváth Gabriella alelnök beszélt. A tankönyvkiadásról, a szlovák nyelvoktatásról, valamint a helységnevek használatáról a tankönyvekben Tóth Erzsébet, a TERRA Könyvkiadó igazgatója tájékoztatta a szakértőket. A találkozón részt vettek a szlovákiai nemzeti kisebbségek képviselői is: Hrubik Béla, a Csemadok elnöke, Vladimír Protivňák, a Ruszin Megújhodás elnöke, Miroslav Kerekanič, Silvia Lisinová és Miron Krajkovič, a szervezet további képviselői.

KategóriaCikk