Az MKP szavazóbázisa továbbra is stabil – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Az MKP szavazóbázisa továbbra is stabil

Az MKP szavazóbázisa továbbra is stabil

Továbbra is nagy számban támogatják a magyar szavazók az MKP-t – ez derül ki a Fórum Intézet által készített közvélemény-kutatásból. A Focus által készített felmérés rámutat arra, hogy várhatóan az alacsony részvétel, illetve az MKP- val szimpatizálók magas részvételi aránya biztosíthatja, hogy a párt sikeresen szerepeljen a megyei választásokon.

A Fórum Intézet augusztusban készített reprezentatív felmérését. A felmérés során a magyar pártválasztókat kérdezték pártszimpátiájukról. Kiderült, hogy továbbra is az MKP a magyar kisebbség meghatározó pártja.A szlovákiai magyar választók 49 százaléka szavazna az MKP-ra. A magyar választók körében az MKP és a Híd között a szavazatok eloszlásának aránya 68:32. Grigorij Mesežnikov politológus szerint a felmérés alapján feltételezhető, hogy az MKP nem csak a megyei választásokon, de a parlamenti választásokon is sikereresen szerepelhet.
A Fórum Intézet a felmérés során megkérdezte, hogy milyennek kell lennie a magyarokat képviselni óhajtó pártnak. A válaszadók 90%-a fontosnak tartja, hogy a választók számára is átlátható programja legyen. A megkérdezettek 80%-a szerint az őket képviselni akaró pártnak törekednie kell a szlovákiai magyar régiók gazdasági felzárkóztatására (88,9%), a magyar iskolarendszer fenntartására és bővítésére (88,2%), a magyar nyelvhasználat széles körű biztosítására (82,7%), a szlovákiai magyar kulturális intézmények működésére és fejlesztésére (86,2%), illetve a szlovákokkal való jobb viszony kialakítására (86%).

A novemberi megyei választásokon az MKP-nak kedvezhet az alacsony részvételi arány. Ennek legfőbb oka, hogy az MKP szavazóbázisa nagyon fegyelmezett. Ezt támasztja alá a Focus Intézet által készített felmérés, amely a Hospodárske Noviny megrendelésére készült. A felmérés rámutat arra, hogy a részvételi hajlandóság nem lesz magasabb húsz százaléknál. Ennek oka az, hogy az emberek többsége továbbra sem tartja fontosnak a megyei választásokat. A kutatás szerint csak minden tizedik választó vesz részt biztosan a megyei választásokon, a megkérdezettek 30 százaléka válaszolta azt, hogy inkább elmegy szavazni, mint nem. A válaszadók 18,6 százaléka nem tudott határozott választ adni arra, elmegy-e szavazni, több mint 40 százalék pedig kijelentette, hogy inkább nem, vagy biztosan nem vesz részt a novemberi megyei választásokon.

Az alacsony részvételi hajlandóság következményéről eltérő a politológusok véleménye. Az alacsony részvétel főleg a nagy pártoknak kedvezhet, a kisebb pártoknak nem tesz jót az alacsony részvétel – véli Peter Horváth politológus. Ezzel ellentétben Michal Horský politológus szerint az alacsony részvétel segíthet azoknak a kis pártoknak, amelyeknek fegyelmezett szavazóik vannak. Ilyen pártok az MKP, a KDH és a HZDS. A Focus felmérése szerint az MKP szavazóinak 45, a KDH választóinak pedig 40 százaléka kíván részt venni a választáson. Az alacsony részvétel Robert Fico kormányfő pártjának is kedvezhet, a Smer-SD szimpatizánsainak 40 százaléka részt akar venni a választáson. A felmérés szerint az 55 évnél idősebbek, a nyugdíjasok, a középiskolát végzettek, a kreatív munkát végzők, a falvakban élők azok, akik nagyobb szavazási hajlandóságot mutatnak az átlagnál.
Bárdos Gyula a felmérés kapcsán azt nyilatkozta a lapnak, hogy a MKP elégedett választóinak fegyelmezettségével.A z MKP frakcióvezetője szerint ez annak is köszönhető, hogy folyamatos kapcsolatban állnak szavazóikkal. „Nem csak a választások előtt szervezünk találkozókat, de gyakran jelen vagyunk a régiókban is“ – nyilatkozta a gazdasági lapnak. Ugyanakkor hozzátette, hogy a választások előtti időszakban mindent megtesznek, hogy felhívják szavazótáboruk figyelmét a megyei választások fontosságára.

KategóriaCikk