Az MKP továbbra is a legnépszerűbb magyar párt – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Az MKP továbbra is a legnépszerűbb magyar párt

Az MKP továbbra is a legnépszerűbb magyar párt

A legnépszerűbb politikus Bugár Béla 32,8 %-kal, őt követi Csáky Pál 10,8, majd Bauer Edit 5,7 %-kal

Pozsony. Még mindig az MKP a legnépszerűbb párt a magyar választók körében, támogatottsága 49 százalékos, de két hónappal a megalakulása után már 23 százalékot szerzett magának a Híd.

A Fórum Intézet augusztus végi felmérése alapján a szlovák pártok mindössze a magyar szavazatok 5 százalékát tudnák megszerezni, miközben a válaszadók 22 százaléka nem tudta kire adná a voksát.

Bugár Béla, a Híd elnöke örül az eredménynek, de úgy véli, hogy nem kell mindenben igazodni hozzájuk. „A felmérések figyelmeztetnek bizonyos tendenciákra, de egy párt nem alakíthatja csak a felmérések alapján a politikáját” – véli a Híd elnöke. Eddigi politikájukon a felmérés alapján nem fognak változtatni, továbbra is minden választó megszólítására törekszenek majd nemzetiségtől függetlenül. „Természetesen a magyar választókat is megcélozzuk” – mondta a Híd elnöke.

Csáky Pál, az MKP elnöke nem tulajdonít nagy jelentőséget nekik. „Ez egy érdekes adalék az országos felmérésekhez, de különösebb figyelmet nem kell neki szentelni” – mondta lapunknak Csáky. Attól nem tart, hogy nem jutnának be a parlamentbe. „Minden józan szlovákiai magyar tudja, hogy az MKP népszerűsége legalább 9 százalék, természetesen be fogunk jutni a parlamentbe” – mondta a pártelnök. Grigorij Mesežnikov politológus szerint az eredmény inkább a Hídnak kedvez. „A magyar választók meglehetősen konzervatívok, homogén csoportot alkotnak, Bugáréknak sikerült egy viszonylag jelentős részüket megszólítani” – mondta a politológus. Szerinte az MKP támogatottsága várhatóan stabilizálódni fog az országos szinten mért 6 százalék körül, a Híd népszerűsége pedig attól függ, hogy milyen hatékony munkát végeznek majd. „A Híd konkurenciát jelent a szlovák pártoknak is, az újonnan alakultaknak és a régieknek egyaránt” – mondta Mesežnikov.

A legnépszerűbb politikus Bugár Béla 32,8 %-kal, őt követi Csáky Pál 10,8, majd Bauer Edit 5,7 %-kal. A válaszadók egyharmada senkit sem jelölt meg. Hasonló eredmények születtek akkor is, mikor a felmérés résztvevőinek 4 olyan politikust kellett választaniuk, akiket szívesen látnának a parlamentben. A legtöbben, a válaszadók csaknem fele, 48,9%-a Bugár Bélát, 32,6%-a Csáky Pált jelölte be. A harmadik helyen szerepel Bauer Edit, aki csak 4%-al maradt el az MKP pártelnökétől, őt követi Szigeti László 17,8%-kal. 10% fölötti értéket ért el még sorrendben Bárdos Gyula (16,9%), Duray Miklós (12,6%) és Simon Zsolt (10,3%) is. (A felméréssel bővebben foglalkozunk majd lapunk szombati számának Szalon című mellékletében.)

KategóriaCikk