Bővülő szolgáltatások – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Bővülő szolgáltatások

Bővülő szolgáltatások

Az Interneten is böngészhetnek a könyvtár olvasói

Tornalja/Somorja. Hétfőtől újabb szolgáltatást kínál a Tornaljai Városi Könyvtár. Mostantól a könyvkölcsönzés mellett számítógépes és internetes szolgáltatásokat is igénybe vehetnek a könyvtár látogatói.

A nevezett intézmény is részét képezi azon információs hálózatrendszernek, melyet az e-Magyarország program keretén belül finanszíroz a Magyar Távközlési Minisztérium. A program részeként Magyarországon és a szomszédos államok magyarlakta térségeiben olyan információs kapcsolódási pontokat hoznak létre, ahol bárki ingyenesen vagy kedvező áron internetes hozzáféréshez juthat. Az egyes helyszíneket számítógéppel látták el, melyeket legkevesebb heti tizenhat órában a lakosság is igénybe vehet. Tornalján a szélessávú Internet-hozzáférést a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet részeként működő Fórum Információs Központ biztosítja két évig. Mint azt Tóth Károly, az intézet igazgatója elmondta, intézményük Szlovákia-szerte tíz helyen biztosítja a hálózati hozzáférést. „Felmértük, hogy az ország déli régióiban milyenek az igények, s ennek alapján döntöttünk Tornalja mellett. Gömörben, Rimaszombatban és Rozsnyón is működik partnerszervezetünk, ahol ezek a szolgáltatások működnek, ezért esett választásunk a Sajó menti településre. Másrészt döntésünkhöz az is hozzájárult, hogy tavaly novemberben a magyar tudomány ünnepe alkalmából a Szlovákiai Magyar ĺrók Társaságával és a Kulturális Antropológiai Műhellyel közösen egy könyvkiállítással egybekötött konferenciát szerveztünk a gömöri városban. A kiállításra a könyvtárban került sor, és akkor tapasztaltuk, hogy ez az intézmény nem rendelkezik számítógéppel, a könyvállományt is a hagyományos kartonos eljárással tartják nyilván. Ez is befolyásolta döntésünket. A számítógép nagyon jó helyre került” – mondta Tóth Károly.

Egy másik számítógépet is üzembe helyez a fenntartó művelődési központ, köszönhetően annak a műszaki fejlesztésnek, melyet a város költségvetéséről szóló szavazás során hagyott jóvá a képviselő-testület.

KategóriaCikk