Elhunyt Tóth Károly – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Elhunyt Tóth Károly

Elhunyt Tóth Károly

SOMORJA | Elhunyt Tóth Károly, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója, korábban irodalomkritikusként, tudományszervezőként, szerkesztőként, politikusként is tevékenykedett.

A Fórum Kisebbségkutató Intézet közleményében mély megrendüléssel tudatta, hogy hosszú, súlyos betegség után elhunyt az intézet alapítója és első igazgatója, Tóth Károly.
„Tóth Károly személyében egy, az európai demokratikus értékek iránt mélyen elkötelezett, a szlovákiai magyar közösségéért tevékeny szerepet vállaló kollégát, egy nagyszerű embert és barátot veszítettünk el. Örökségét ápolni fogjuk!” – áll az intézet közleményében.
Tóth Károly általános és középiskolai tanulmányait Vághosszúfalun, Vágsellyén és Galántán végezte (1965–1974–1978). A pozsonyi Comenius Egyetemen magyar nyelv és irodalom – történelem szakos tanári oklevelet szerzett (1983). 1983–1987-ben a vágsellyei Duslo vegyi kombinátban segédmunkásként dolgozott, majd a Madách Könyv- és Lapkiadó Vállalat szakszerkesztője. Részt vett az amatőr színházi mozgalomban, a vágsellyei és a pozsonyi klubéletben, a Csehszlovákiai Magyar Kisebbség Jogvédő Bizottsága munkájában, az Iródia, a Magyar P.E.N. Club Pozsony alapító tagja.
1989-ben egyik alapítója a Független Magyar Kezdeményezésnek, 1990-ben elnöke, később alelnöke, 1992–1998-ban a Magyar Polgári Párt alelnöke, illetve pártigazgatója. 1996-ban a Fórum Kisebbségkutató Intézet egyik létrehozója és kezdettől fogva igazgatója. Több könyvsorozat, tudományos kiadvány szerkesztője, társszerzője. 2007-től a Magyar Tudományos Akadémia külső köztestületi tagja. 2014. november 1-től alapító igazgatóként a Fórum Kisebbségkutató Intézet Igazgatótanácsának az elnöke volt.
KategóriaHír/Infomáció