Elindult a digitalisemlekezet.eu oldal – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Elindult a digitalisemlekezet.eu oldal

Elindult a digitalisemlekezet.eu oldal

A Fórum Kisebbségkutató Intézet új oldala

Mintegy 4200 fotóval elindult a Fórum Kisebbségkutató intézet új weboldala, a digitalisemlekezet.eu, amelynek célja az, hogy archív fotók által mutassa be a felvidéki magyar közösség elmúlt 100 évét.

Itt megtalálhatják fényképeken Dél-Szlovákia térségének az átalakulását, az itt élők hétköznapjait, ünnepeit, a mindennapok történetét. A gyűjteményben az adott évszámra kattintva, illetve a keresőmezőkbe beírt településnévvel vagy szabadszavas kereséssel lehet böngészni, keresni.

Az oldalra felkerült fotók zöme gyűjtőktől és magánszemélyektől származik, illetve a Fórum Kisebbségkutató Intézet gyűjteményének a része.

A digitalisemlekezet.eu folyamatosan bővül, és a Fórum Intézet örömmel veszi további gyűjtők és magánszemélyek jelentkezését, akik fotóikat felajánlják a szlovákiai magyarok digitális emlékezetének a részére.

„Be szeretnénk mutatni, hogyan alakult át a mai Dél-Szlovákia, hogyan változtak meg városaink, falvaink, s a közösségi élet, gondolok itt a hétköznapokra, a családi életre, az ünnepnapokra. Tehát várunk minden olyan fotót, amely az elmúlt 100 év történéseit mutatja be: a családok hétköznapjait és ünnepnapjait, a termelőmunkát, a közösségi eseményeket (sport, kultúra), a települések átalakulását, a fontosabb történelmi események időszakát (1938-as visszacsatolás, felszabadulás, 1968, 1989, stb.). Várjuk magánszemélyek és gyűjtők jelentkezését is, akik szívesen ajánlanának fel fotókat, mert úgy gondolják, hogy sok olyan kép van a családi gyűjteményükben, ami érdekelheti a közvéleményt” – nyilatkozta korábban Simon Attila, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója a Felvidék.ma-nak.

Fotók felajánlása esetén a Fórum Intézetben kell jelentkezni, illetve az alábbi címre lehet írni: info@digitalisemlekezet.eu

Az oldalon lehetőség lesz a fotók egyéni feltöltésére és az ott közzétett fotók tárgyszavazására. Építsük együtt közösségünk emlékezetét!: www.digitalisemlekezet.eu

A projekt a Facebookon is követhető: https://www.facebook.com/digitalisemlekezet/

KategóriaHír/Infomáció