eMagyar pont Somorján – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

eMagyar pont Somorján

eMagyar pont Somorján

SOMORJA – Ünnepélyesen átadták az egyetemes magyar nyelvű internetes hozzáférhetőség egyik csatlakozási pontját a helyi Fórum Kisebbségkutató Intézetben. A működtetéshez szükséges anyagiakat a Mécs László Alapítvány nyerte magyarországi pályázaton.

– A rendszerrel kettős célunk van – nyilatkozta a helyszínen Kovács Kálmán magyar informatikai és távközlési miniszter.
– Az egyik az, hogy a határon túli magyarok is hozzájuthassanak a tudásukat és boldogulásukat megalapozó, sokrétű információkhoz, éspedig az anyanyelvükön. Méghozzá azok is, akiknek anyagi vagy egyéb okok miatt még nincs saját internetes elérhetőségük. Ezért elsősorban a könyvtárakban szereljük fel a számítógépeket, biztosítjuk a szükséges programállományt is. Magyarországon 2700 ponton, a határon túl 333 helyen lesz elérhető a rendszer. Szlovákiában 21 eMagyar pont lesz, amely a www.emagyaorszag.hu honlap része – tájékoztatott a budapesti tárcavezető. Bugár Béla, az MKP elnöke szerint ezután óriási adatbázis áll rendelkezésre, amelyet az illetékesek a személyes művelődésre, de közösségi célokra is kihasználhatnak többek között régiófejlesztésre, a faluturizmusra, az idegenforgalom más ágazatainak a fejlesztésére vagy akár újabb befektetők érdeklődésének a felkeltésére.
Régiónkban a további internetes hozzáférhetőség Dunaszerdahelyen, Nagymegyeren, Komáromban, Galántán, Taksonyban, Diószegen, Felsőszeliben található. Az elmúlt pénteki ünnepség után Szülőföldön az információs társadalomba címmel tudományos konferenciát rendeztek, amelyen járásunk művelődési intézményeinek vezetői is beszámoltak eddigi munkájukról.

KategóriaCikk