Emlékeztek és ünnepeltek – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Emlékeztek és ünnepeltek

Emlékeztek és ünnepeltek

Az első könyv Szlovákiában a rendszerváltásról

Somorja – Jelentős esemény színhelye volt a helyi Fórum Kisebbségkutató Intézet, ahol múlt szerdán Végh László szociológus nyitotta meg a húsz évvel ezelőtti rendszerváltást dokumentáló kiállítást.
Ezután előadások hangoztak el a két évtizede lezajlott országos és regionális eseményekről, továbbá arról, hogy mindez miként tükröződik a kommunista titkosrendőrség (ŠtB) levéltárában, amelyet a Nemzeti Emlékezet Intézete (ÚPN) őriz. Ma is számos időszerű tanulságot tartalmazott a Gazdasági átalakulás 1989 után – egy elvesztegetett évtized című elemzés.
Az izgalmas és érdekes vita után Bukovszky László levéltáros, a prágai Totalitárius Rendszereket Tanulmányozó Intézet (ÚSTR) munkatársa mutatta be A rendszerváltás és a csehszlovákiai magyarok (1989-1992) című vaskos kiadványt, amely harmincegy rendszerváltónak, illetve más közszereplőnek az Elbeszélt Történelem (Oral History) című sorozatban megjelent visszaemlékezéseit tartalmazza. Ezek a beszélgetések az adott műfaj miatt számos szubjektív elemet tartalmaznak, ugyanakkor azonban összességében fontos tényeket és sokrétű korképet festenek a sorsdöntő országos és a regionális eseményekről. A Fórum legújabb kiadványának jelentőségét növeli az is, hogy Szlovákiában először jelent meg a rendszerváltás történéseit és emberi vonatkozásait összefoglaló könyv.

KategóriaCikk