Érezték az idő szavát – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Érezték az idő szavát

Érezték az idő szavát

DUNASZERDAHELY – Elbeszélt történelem. Ezt a címet viseli a Fórum Kisebbségkutató Intézet legújabb könyvsorozata, melynek első opusát – A rendzserváltás és a csehszlovákiai magyarok 1989-1992 – csütörtök este mutatták be a Budapest kávézóban. A kötet harmincegy interjút tartalmaz olyan aszlovákiai személyekkel, akik nemcsak átélői, hanem valamilyen formában alakítói is voltak a forradalmi eseményeknek.
Ez a könyv egy generáció élménye. Azé a generációé, aki és amely érezte az idő szavát. Ellenállt, ahogy tudott. Egy generáció, amely szinte bele lett lökve a politikai rendszerbe. És ez a generáció most óriási és tiszteletreméltó erőfeszítéseket tesz, hogy »állagmegőrizzen«. Nem utolsó sorban saját múltja megőrzéséért – mondta egyebek mellett a kiadványt bemutató Vajda Barnabás, a Selye János Egyetem adjunktusa.
Simon Attila szerint minden nemzedéknek jogában áll véleményt mondani a történelemről. A publikált mélyinterjúk nem arról szólnak, hogy a kérdezők sarokba szorítsanak, leleplezzenek embereket. Arról szólnak, hogy adott időpontban a szereplő hogyan látta saját szerepét. A sok egymás mellé társított szubjektívból áll elő az objektív – jegyezte meg a könyv egyik szerkesztőjeként. Tóth Károly sorozatszerkesztő hangsúlyozta: céljuk a mélyinterjúkkal az volt, hogy felszakítsák az emlékezetet, s hogy olyan dolgokat rögzítsenek hangszalagra, amelyek egyébként örökre elvesztek volna.
Az estet Angyal Sándor újságíró vezette.

KategóriaCikk