Értelmiségi találkozó a Fórumban – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Értelmiségi találkozó a Fórumban

Értelmiségi találkozó a Fórumban

Dél-Szlovákia gazdasági fejlődése és a határ menti együttműködés volt a fő téma

Somorja. A Szlovákiai Magyar Értelmiségi Fórum gazdasági szekciója tartott konferenciát a Fórum Kisebbségkutató Intézetben. A találkozón a gazdasági kapcsolatokról és régiófejlesztésről adtak elő magyarországi és hazai szakemberek, köztük Simon Zsolt földművelés- és Gyurovszky László építésügyi miniszter. A tanácskozás eredményeinek összegzése után bemutatták az MTA Regionális Kutatások Központja által kiadott, Dél-Szlovákia című, átfogó elemzéseket tartalmazó könyvet.

Miklósi Péter, a Szlovákiai Magyar Értelmiségi Fórum ügyvivője lapunknak elmondta, a találkozó célja a gazdasági értelmiség kapcsolatrendszerének javítása volt. A párkányi találkozón megfogalmazódott igények alapján állították össze a programot, különös tekintettel az európai uniós tagság adta helyzet lehetőségeire és határ menti régiók együttműködésére. „A gazdasági értelmiségiek keveset tudnak egymásról, nincs meg a kellő kapcsolatrendszerük, ezt a hiányt szerettük volna pótolni a konferenciával” – nyilatkozta Miklósi. Január végéig szeretnék megszervezni a harmadik utókonferenciát; témája a szlovákiai magyar oktatás lesz, különös tekintettel a komáromi Selye János Egyetem és a nyitrai magyar kar eredményeire.

KategóriaCikk