Fórum a Koronáról – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Fórum a Koronáról

Fórum a Koronáról

A történelmi Magyarhon egyetlen paulánus kolostora

Somorja. A városban lévő Korona épületének lehetséges felújításáról tartott konferenciát a múlt héten szerdán a Csallóköz–Mátyusföldi Regionális Társulás a Fórum Intézetben. A workshop célja a barokk műemlék felhasználásával és a befektetésekkel kapcsolatos lehetőségek felvázolása volt. Az építésügyi és régiófejlesztési minisztérium támogatásával megvalósult találkozón műemlékvédők, befektetési érdeklődők, önkormányzati vezetők és más szakemberek vettek részt.

„Egyféle döntés-előkészítést végzünk az ügyben határozati joggal rendelkező helyi önkormányzat számára. Az építészi terveken kívül biztosítjuk a háttéranyagokat, elkészíttetjük a geodéziai beméréseket és a tanulmányokat” – körvonalazta a Korona-projekt tartalmát Matus Tibor régiófejlesztési szakértő. Nagy Péter projektmenedzser ismertette a pályázatot, majd Rastislav Petrovič, a Nagyszombati Kerületi Műemlékvédelmi Hivatal szakértője előadást tartott a négyszárnyas, belső udvaros épületről, amely a paulánus rend egyetlen kolostora a mai Szlovákia, sőt az egész történelmi Magyarország területén. Tóth László építész a Korona jelenlegi állapotát vázolta fel, Lelovics Andrea közgazdász pedig beszélt a felújítással kapcsolatos igényekről, elképzelésekről és pályázati lehetőségekről. A régen iskolaként, hivatalként, vendéglőként, később archívumként szolgáló kolostorépület ma üresen áll. Tervezett felújításával Somorja egyik turistalátványosságává kívánják (újra) előléptetni. Év végéig szeretnék lezárni az előkészületi munkákat; akkora derülhet fény arra is, vajon miként használják fel a jövőben az épületet.

KategóriaCikk