Gyűlölni az idegengyűlöletet – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Gyűlölni az idegengyűlöletet

Gyűlölni az idegengyűlöletet

Ma és holnap Somorján is megnézhetjük az emberi jogok kérdésköréből merítő dokumentumfilmeket

Az Egy világ elnevezésű nemzetközi dokumentumfilm-fesztivált a Človek v tísni társaság évente rendezi meg Prágában. Harmadik éve a cseh fővárosban bemutatott mozgóképekből Szlovákiába is hoznak át válogatást, azzal a különbséggel, hogy nálunk a szemlének nincs versenyjellege. A filmeket ma és holnap Somorján vetítik.

A fesztivál fő helyszíne Pozsony, ahol október 23-tól 27-éig zajlott a mustra, amelynek a Mladosť mozi, a Cseh Központ és az Egyetemi Pasztorációs Központ adott otthont. Ez alatt az idő alatt húsz országból származó ötven dokumentumfilmet mutattak be.

A fesztivált azzal a céllal rendezik meg immár nálunk is, hogy emberi sorsokat bemutatva tárják fel a medializált szenzációk hátterét. Ahogy a szemle előtt tartott sajtótájékoztatón elhangzott, a fesztivállal – amely a szlovákiai nyilvánosságot a világban lévő konfliktusokról, az emberi jogok tematikájáról kívánja informálni – egyrészt az idegengyűlölet ellen szeretnének harcba szállni, másrészt ezzel is megpróbálnak változtatni azon az érzéketlenségen, nemtörődömségen, közönyön, amellyel a szlovák lakosság a közelebbi-távolabbi világban történő drámai eseményekre figyel, történjenek azok a volt Szovjetunió területén, a Közel-Keleten, Dél-kelet Ázsiában, Afrikában vagy Latin-Amerikában. A fesztiválra beválogatott filmek a háborús konfliktusokról, a diktatúrák elleni harcról, a fejlődő országok problémáiról és az ártatlanokon, a tehetetleneken elkövetett erőszakról, a természeti népek életéről mutatnak megrázó közelképeket.

Az Egy világ egyik programszekciója a romakérdéssel foglalkozik: az elmúlt ötven év cseh-szlovák dokumentumfilm-terméséből válogatott anyaggal azt akarva vázolni, hogy a szocialista Csehszlovákiában hogyan tekintettek erre a problematikára és filmesek miként láttatták azt. Megkülönböztetett figyelmet érdemel ebben a témában az 1988-ban készült Az önálló század című dokumentumfilm.

Az Egy világ filmjeit idén nem csak a pozsonyi közönség láthatta. Egy-egy válogatást belőlük vidéki városokban is bemutatnak, köztük Somorján is, ahol a vetítést a Fórum Intézet teszi lehetővé új székházában, a városi könyvtár felett. A filmek bemutatására ma és holnap, november 15-16-án kerül sor. A belépés ingyenes. (tébé)

http://www.ujszo.com/clanok.asp?cl=41827

KategóriaCikk