Határokon átívelő oktatásügyi együttműködés – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Határokon átívelő oktatásügyi együttműködés

Határokon átívelő oktatásügyi együttműködés

A hét végi XIV. Katedra Napokon a tanulók iskolai túlterheltségéről és a pályázati lehetőségekről is szó volt

Dunaszerdahely. A tanulók iskolai túlterheltsége és azok következménye volt a témája a Katedra 40. társasági ülésének, amely egyben a pénteken kezdődött XIV. Katedra Napok nyitórendezvénye volt. A kétnapos találkozót Határokon átívelő oktatásügyi együttműködés címmel a Katedra Alapítvány rendezte, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségével (SZMPSZ) és a Katedra folyóirattal karöltve.

A Katedra-ülés vitaindító dolgozatának szerzője Németh Margit pszichológus, a koreferátumok szerzői Stredl Terézia pszichológus és Vojtek Sándor egyetemi oktató voltak. A dolgozatokból, illetve a hozzászólásokból kitűnt: mivel az iskola nagyon is társadalomfüggő, a társadalom pedig teljesítményközpontú, ez a probléma – a túlterheltség – nem csupán az iskolákat érinti, hanem mára már népbetegségként jelentkezik. Az oktatásügyben ezt a kérdést azonban csak az iskolarendszer átfogó reformjával lehetne orvosolni. De így is fontosak a részkérdések: hogy a leterhelt alsó tagozat fölösleges tananyaghalmazát radikálisan csökkenteni kellene, hogy a gyakorlati ismeretek növelése lenne szükséges.

Szombaton a Határokon átívelő oktatásügyi együttműködés témakörben hangzottak el előadások. Turbók Arnold Bertalan, a Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet igazgatója az együttműködési lehetőségekről, a képzésekről, a kompetenciafejlesztésről és pályázatokról beszélt. Slovák Gyula, az Építésügyi és Régiófejlesztési Minisztérium Régiófejlesztést Támogató Ügynökségének a vezetője az Uniós alapokról tartott összefoglalót, főképp az önkormányzatokat és a civil szektort érintve, ismertetve a pályázati lehetőségeket. Hecht Anna, a Nagyszombati Kerületi Tanügyi Hivatal elöljárója Reformpedagógia határon innen és túl című előadása a több közép-európai országot összefűző Dalton-féle iskola projektumának eredményeit mutatta be, illetve magát a három alapelvre – szabadság, együttműködés, időbeosztás – épített iskolát. Iskola és pályázat címmel Lelkes Kata project manager és Habán Dana, a Dunaszerdahelyi Közművelődési Akadémia igazgatónője tette kézzel foghatóvá, hogy van lehetőség a kiírt pályázatok között eligazodni. Pék László, az SZMPSZ elnöke az iskolák és az oktatásban érdekelt szervezetek határon túli kapcsolatairól, valamint az iskolák pályázati lehetőségeiről, illetve fórumairól beszélt.

A Katedra Napok nyilvános rendezvényén a Fórum Társadalomtudományi Szemle folyóirattal ismerkedhettek meg a pedagógusok Fazekas József főszerkesztő jóvoltából. Délután három oktatási intézmény – a Dunaszerdahelyi Halpiac-téri Óvoda, a nagymegyeri Bartók Béla Magyar Tannyelvű Iskola és a komáromi Selye János Gimnázium – mutatkozott be, valamint vázolta fel határon túli sokrétű kapcsolatrendszerét.

A találkozó díjátadással ért véget. Miklós László környezetvédelmi miniszter és Rajčanová Dagmar, a besztercebányai Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség igazgatónője átadták a szlovákiai magyar iskoláknak szánt ajándékukat: a Hevesi-Kocsis-féle A magyar- szlovák határvidék földrajza című, a Lilium Aurum Könyvkiadónál megjelent földrajz segédtankönyvet. A Katedra folyóirat elismerő oklevelét a lapban kifejtett tevékenységéért idén Csicsay Károly párkányi és Földes József dunaszerdahelyi pedagógus vehette át. Az év módszertani könyve díjat idén a Németh Margit-Stredl Terézia szerzőpáros A nevelés örömei és ürömei, Az év segédtankönyve díjat pedig a Kovács László-Simon Attila szerzőpáros A magyar nép története című tankönyvcsaládja kapta. A szlovákiai magyar iskolákért emlékplakettet Simon Attila, illetve a Fórum Társadalomtudományi Szemle kapta. A Katedra Alapítvány kuratóriuma idén két komáromi pedagógust jelölt díjra: Jakab István nyugalmazott egyetemi tanárt a Katedra folyóiratban kifejtett egész évi tevékenységéért, és Stirber Lajost Életműdíjra.

A Katedra folyóirat olvasói az év pedagógusának a 2004/2005-ös tanévben a párkányi óvoda igazgatónőjét, a Kisbojtár vezetőjét, Hégli Mariannát szavazták meg.

KategóriaCikk