Interkulturális nevelés – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Interkulturális nevelés

Interkulturális nevelés

Katedra: mit várnak a diákok a pedagógustól?

A Novemberi Katedra Dobogó rovatában Szigeti László régi-új oktatásügyi államtitkár a hazai oktatási rendszer várható alakulásának legfőbb jellemzőit veszi sorra, egyebek közt a tankönyvpiac fokozatos liberalizálására és a pedagógus-továbbképzés megoldandó feladataira hívja fel a figyelmet.

A Novemberi Katedra Dobogó rovatában Szigeti László régi-új oktatásügyi államtitkár a hazai oktatási rendszer várható alakulásának legfőbb jellemzőit veszi sorra, egyebek közt a tankönyvpiac fokozatos liberalizálására és a pedagógus-továbbképzés megoldandó feladataira hívja fel a figyelmet. A lap munkatársai ezúttal arra a kérdésre keresték a választ, hogy a felvidéki magyar iskolaigazgatók milyen önkormányzatnak örülnének. Lampl Zsuzsanna szociológus a Fórum Intézet Közéleti Kérdések Intézetének felméréseire támaszkodó írásából kiderül, a diákok „leginkább azt várják el a pedagógustól, hogy ösztönözze őket, legyen nyitott a kezdeményezéseik iránt, legyen türelmes, tantárgyát illetően pedig tájékozott”. A lap beszámol a XI. Katedra Napok eseményeiről is. Az Alma mater rovatban Szeberényi Zoltán irodalomtörténész mesél életéről. A folyóirat dr. Bucsy Gellértné tollából tanulmányt közöl a főiskolai hallgatók életmódjáról és egészségi állapotról. Interjú olvasható a júliusban Bali szigetén megtartott 33. fizikai diákolimpián résztvevő szlovákiai csapat magyar tagjaival, Koltai Péterrel és Rakyta Péterrel, a komáromi Selye János gimnázium két diákjával. Nanszákné dr. Cserfalvy Ilona Európai hidak címmel az interkulturális nevelés pedagógiai kérdéseivel foglalkozik. Tátyi Tibor a közelmúltban megjelent Találkozás a múlttal című ötödikes történelemtankönyvet mutatja be. Vajda Barnabás az olvasásra nevelés és készségfejlesztés problémakörét járja körül. (ervé)

http://www.ujszo.com/clanok.asp?cl=43111

KategóriaCikk