Kép és tükör a szlovák-magyar együttélésről – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Kép és tükör a szlovák-magyar együttélésről

Kép és tükör a szlovák-magyar együttélésről

DUNASZERDAHELY – Lampl Zsuzsanna szociológus Magyarok és szlovákok című legújabb kötetét mutatták be csütörtökön este a Budapest Kávézóban.
Király Zsolt méltatásában elhangzott, hogy a könyv „jól időzített, tényszerű, kép és tükör arról, megfelel-e a jövő szlovákiai értelmisége a saját maga által alkotott értelmiségképnek“.
A tanulmányok 2007 őszén végzett szociológiai kutatások adataira épülnek. A megkérdezettek a komáromi Selye János Egyetem és a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának hallgatói, illetve a dél-szlovákiai nemzetiségileg vegyes járások felnőtt lakosai, magyarok és szlovákok egyaránt. A felmérések célja pedig a megszólítottak nemzeti identitásának vizsgálata volt.
A Fórum Kisebbségkutató Intézet Nostra Tempora sorozatának 17. opusaként megjelent kötet érdekessége, hogy a grafikonokon kívül más jellegű képeket is tartalmaz: a borítón Cséfalvay András, belül Csanda Máté önálló, nem a szöveget illusztráló grafikáit. Szociológiai munkákban hasonló megoldással ez idáig nem igazán találkozhattunk.
Az estet Nagy Ildikó újságíró vezette, a beszélgetőpartner volt még Király Zsolt, pozsonyi közgazdász.

KategóriaCikk / Cikk / Cikk