Kétszer annyi magyar támogatja az MKP-t, mint Bugárékat – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Kétszer annyi magyar támogatja az MKP-t, mint Bugárékat

Kétszer annyi magyar támogatja az MKP-t, mint Bugárékat

Több mint kétszer annyi magyar szavazna a Magyar Koalíció Pártjára, mint a Hídra – derül ki a Fórum Intézet közvélemény-kutatásából. Elképzelhető, hogy jövőre mindkét párt bejut a parlamentbe.

A Fórum Intézet augusztusban készített reprezentatív felmérését az Új Szó közölte kedden. A felmérés során a magyar pártválasztókat kérdezték pártszimpátiájukról. Kiderült, hogy továbbra is az MKP a magyar kisebbség meghatározó pártja.

A szlovákiai magyar választók 49 százalék szavazna az MKP-ra, míg 23 százalék a Híd-Mostra adná voksát. 22 százalék nem tudott válaszolni arra a kérdésre, kit választana, és csupán 5 százalék azoknak az aránya, akik szlovák pártra szavaznának. A magyar választók körében az MKP és a Híd között a szavazatok eloszlásának aránya 68:32.

Bugár Béla, a Híd elnöke a lapnak nyilatkozva örvendetesnek nevezte, hogy két hónappal megalakulásuk után „az MKP negatív kampánya ellenére“ a támogatottságuk megközelíti az MKP preferenciáinak felét. Hozzátette, a felmérések figyelmeztetnek bizonyos tendenciákra, de nem kell mindenben igazodni hozzájuk.

Csáky Pál MKP-elnök nem tulajdonít túl nagy jelentőséget a közvélemény-kutatásnak, mivel a szlovákiai magyar társadalomban nagyon nehéz megfelelő mintát találni, ez szerinte „objektív probléma“. „Minden józan szlovákiai magyar tudja, hogy az MKP népszerűsége legalább 9 százalékos, természetesen be fogunk jutni a parlamentbe“ – tette hozzá az MKP elnöke.

Grigorij Meseznikov politológus szerint a felmérés alapján feltételezhető, hogy mindkét párt bejut a parlamentbe. Úgy vélte, 55 százalékos választási részvétel mellett az MKP a magyar szavazatokkal biztosítja helyét a parlamentben, a Híd eredménye pedig attól függ, milyen mértékben tudják megszólítani a szlovák választókat. Úgy vélte, Bugárék ugyanannyi szlovák szavazatot szerezhetnek, mint magyart, így a Híd is bekerülhet a parlamentbe.

A legnépszerűbb politikus a magyarok körében továbbra is Bugár Béla, 32,8 százalékkal, őt Csáky Pál (10,8 %) és Bauer Edit (5,7 %) követi. Amikor a válaszadóknak 4 olyan politikust kellett megnevezni, akit szívesen látnának a parlamentben, a következő eredmény született: Bugár Béla (48,9 %), Csáky Pál (32,6 %), Bauer Edit (28,6 %), Szigeti László (17,8 %), Bárdos Gyula (16,9 %). Duray Miklós (12,6 %) és Simon Zsolt (10,3 %) – derül ki a Fórum Intézet kutatásából.

A Fórum Intézet Bummhoz eljuttatott közleménye szerint a felmérés során azt is megkérdezték, hogy milyennek kell lennie egy szlovákiai magyarokat képviselni akaró pártnak. A válaszadók közel 90%-a tartja fontosnak, hogy részletes, a választók számára is átlátható programja legyen, több mint 80%-nyian értettek egyet azzal, hogy az őket képviselni akaró pártnak törekednie kell a gazdaságilag fejletlen szlovákiai magyar régiók felzárkóztatására (88,9%), a magyar iskolarendszer fenntartására és bővítésére (88,2%), a magyar nyelvhasználat széles körű biztosítására (82,7%), a szlovákiai magyar kulturális intézmények működésére és fejlesztésére (86,2%), valamint a szlovákokkal való jobb viszony kialakítására (86%).

KategóriaCikk