Kisebbségek támogatása – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Kisebbségek támogatása

Kisebbségek támogatása

Értelmiségiek tanácskoztak a finanszírozásról

Somorja. Tegnap a szlovákiai nemzeti kisebbségi intézményrendszer finanszírozásáról tanácskoztak értelmiségiek a csallóközi városban. A vendégek a törvényi szabályozásról és garanciákról is eszmecserét folytattak. Csáky Pál kisebbségi miniszterelnök-helyettes lapunknak arról nyilatkozott, remélhetőleg a parlament rövidesen elfogadja azt a törvénytervezetet, amely a nemzeti kisebbségek kultúrájának anyagi támogatása körüli kérdéseket rendezi.

A támogatások elosztásának tervezett módja kapcsán a miniszterelnök-helyettes elmondta: minden kisebbség létrehozná a maga alkuratóriumát, amely autonóm módon döntené el, hogy az adott pénzkeretből milyen programokat milyen mértékben támogatnak. Arra a kérdésre, hogy várhatóan milyen összeg lesz a nagy közös csomagban, Csáky Pál a következőket válaszolta: „Jelen pillanatban ott tartunk, hogy az összeget nem a bruttó nemzeti össztermékhez vagy a költségvetés kiadási tételeihez kötnénk, mint ahogy eredetileg szerettük volna, hanem a kultúra egészére szánt csomag bizonyos hányada lenne. A tárgyalások pillanatnyilag 11 és 15 százalék közötti részesedésről folynak.

KategóriaCikk