Kisebbségi törvényt készít elő a magyarok kerekasztala – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Kisebbségi törvényt készít elő a magyarok kerekasztala

Kisebbségi törvényt készít elő a magyarok kerekasztala

Mintegy 60 civil szervezet, továbbá vállalkozók és közéleti személyiségek tanácskoztak Csölösztőn

Somorja. A szlovákiai magyar civil szféra érdekérvényesítő képességének erősítése a célja a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának, amely tegnap ült össze először a Somorja melletti Csölösztőn. A Fórum Kisebbségkutató Intézet kezdeményezésére összehívott testületben csaknem 60 hazai magyar civil szervezet, valamint vállalkozók, közéleti személyiségek kaptak helyet. Rendkívül fontos a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának állandósulása. Egy olyan reprezentatív civil platform létrejötte, amely legitim módon tudja megfogalmazni és képviselni a közösség érdekeit – mondta Tóth Károly, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója. A kerekasztal reprezentativitását és legitimitását Tóth Károly szerint leginkább az adja, hogy azt szervezetek alkotják, amelyek közösen kialakított ajánlásokat érvényesítenek. Leginkább ebben különbözik a korábbi, hasonló kezdeményesésektől.
A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala kezdeményezi a Kisebbségi Jogvédő Iroda felállítását, amely az állami és igazságügyi szervek, illetve a nemzetközi emberi jogi intézmények irányában felvállalná a kisebbségi jogok érvényesítését. A kerekasztal kezdeményezi egy átfogó kisebbségi törvény kidolgozását is, amely szavatolja a nemzetiségek beleszólását az őket érintő ügyek intézésébe. A jelenlévők tiltakoztak a magyar földrajzi nevek tankönyvi használatának beszüntetése, és az államnyelvről szóló törvény további szigorítása ellen.
Ilyen nagy létszámban először jöttek össze szlovákiai magyar civil szervezetek. Ez egy erős, legitim törekvés, amely a szlovákiai magyar kulturális, oktatási és civil élet kezeléséhez kíván fórumot teremteni az állami szervek és hivatalok irányába – mondta Szigeti László, a Kalligram kiadó igazgatója.

KategóriaCikk