Kit érdekel a politika? A nőket kevésbé – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Kit érdekel a politika? A nőket kevésbé

Kit érdekel a politika? A nőket kevésbé

„Amikor összevesznek a képernyőn, olykor én is odamondogatok a politikus uraknak ezt-azt – csak úgy magamban”

Pozsony. Nemcsak Szlovákiára jellemző, hogy a nőket általában nem vagy kevésbé érdekli a nagypolitika. Az IVO társadalomkutató intézet az ország állapotát elemző kiadványában rámutat: a nőket kevésbé érdeklik a bel- és külpolitikai események, míg a férfiakat általában vonzza a politika.

Pozsony. Nemcsak Szlovákiára jellemző, hogy a nőket általában nem vagy kevésbé érdekli a nagypolitika. Az IVO társadalomkutató intézet az ország állapotát elemző kiadványában rámutat: a nőket kevésbé érdeklik a bel- és külpolitikai események, míg a férfiakat általában vonzza a politika. Az IVO szerint ez elsősorban az eltérő látásmóddal függ össze: a nők például a szociális helyzetre, az oktatás-, az egészségügyi és a lakásproblémákra reagálnak érzékenyen, míg a férfiakat főleg a korrupcióval, a klientelizmussal, a gazdasági helyzettel és a magánosítással összefüggő kérdések érdeklik.

„Engem speciálisan érdekel, mert nyelvészként szinte az összes újságot olvasom, általában mindenre figyelek – nemcsak a puszta szövegre, hanem a tartalomra is. Ahhoz, hogy az ember el tudjon igazodni a világban, ismerni kell a politikai helyzetet” – nyilatkozta az Új Szónak Szabómihály Gizella, a Gramma Iroda nyelvésze. Ezzel szemben Judit, egy kisvárosi pedagógus úgy véli, politika nélkül is lehet élni, és a hírek helyett inkább saját szakterületével összefüggő kiadványokat olvas, illetve a politikánál kellemesebb dolgokra összpontosít. Egy dél-szlovákiai község elárusítónője, Katalin sem pazarolja az idejét a politikára. „Valaha rendszeresen olvastam a híreket, megnéztem az esti híradót, de most már nem érdekel. Sok politikus hazudik, lop és csal. Minek idegesítsem magam?” – mondta érdeklődésünkre. Szomszédja, Gizi néni már a hetvenen is túl van, és egész életében érdeklődött a politika iránt. „Amikor összevesznek a képernyőn, olykor én is odamondogatok a politikus uraknak ezt-azt – csak úgy magamban. Úgyhogy nagyon érdekes. Meg legalább tudom, mikor emelik az árakat” – árulta el az Új Szónak.

Még a választások előtt a Fórum Intézet az MKP választóinak körében készített felmérést, és elsősorban a szavazókedvet vizsgálta. A megkérdezettek többsége az urnákhoz akart járulni. Akik nem, legtöbbször azt mondták, azért nem mennek voksolni, mert a politikusok nem tartják be ígéreteiket, a polgárok érdekeit egyik párt sem képviseli. „Az, hogy az embereket – köztük a nőket – nem érdekli a politika, az okok között csak a nyolcadik helyen szerepelt” – árulta el lapunknak Lampl Zsuzsanna szociológus, aki szerint azt is érdemes megvizsgálni, ki mit ért politikán. A politika ugyanis akarva akaratlanul meghatározza mindennapjainkat, és bár nem mindenkit érdekel minden a politikai történésekből, előbb vagy utóbb akad olyan intézkedés, törvény, döntés, mely érint minket és máris érdeklődünk a részletek iránt. „Azt is szokták mondani, hogy a fiatalokat általában nem érdekli a politika, amit a különböző, általam is végzett felmérések eredményei nem támasztanak alá. Van, akit megfog a nagypolitika, de csak szemlélőként, viszont a helyi közéletbe aktívan bekapcsolódik. Ezért óvatosan fogalmaznék azzal kapcsolatban, kit érdekel a politika és kit nem. A múltkor például egy, az egészségügyről szóló online-vitába sok fiatal és sok nő is bekapcsolódott, akiktől ha megkérdeznénk, érdeklődnek-e a politika iránt, néhányan azt válaszolnánk: nem, az érzelemdús internetes vitában viszont vehemensen ütköztették nézeteiket” – magyarázta a szociológus. Lampl Zsuzsannát három szempontból is érdekli a politika: munkája sokszor összefügg vele; érdemes tájékozódni, jártasnak lenni a világ dolgaiban; különösen érdekesnek tartja a politikai kommunikációt, de aktívan csak akkor vállalna szerepet, ha szakmáját át lehetne ültetni a politikába. (sza)

http://www.ujszo.com/clanok.asp?cl=46094

KategóriaCikk