Kitüntetés öt szlovákiai magyarnak – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Kitüntetés öt szlovákiai magyarnak

Kitüntetés öt szlovákiai magyarnak

Csáky Páltól mindannyian a Szlovák Köztársaság Ezüstplakettjét vehették át

Pozsony. Csáky Pál miniszterelnök-helyettes a Szlovák Köztársaság Ezüstplakettjével tüntette ki tegnap Jakab Istvánt, Kopócs Tibort, Tóth Károlyt, Paulisz Boldizsárt és Szabó Zoltánt.

Pozsony. Csáky Pál miniszterelnök-helyettes a Szlovák Köztársaság Ezüstplakettjével tüntette ki tegnap Jakab Istvánt, Kopócs Tibort, Tóth Károlyt, Paulisz Boldizsárt és Szabó Zoltánt. Jakab Istvánnak megköszönte sokéves oktatói tevékenységét, a magyar nyelv tisztaságának megőrzéséért tett erőfeszítéseit, Kopócs Tibort mint művészt emelte ki. „Amatőr színjátszó koromban az általa tervezett díszletek között léptem először színpadra” – jegyezte meg mosolyogva a miniszterelnök-helyettes. Tóth Károlyról elmondta: a nevéhez fűződő Fórum Intézet egy szlovákiai magyar intézményrendszer alapja. „Paulisz Boldizsár az 1994 és 1998 közötti nehéz időben is megmutatta, hogy nem csak sírni kell a zoboraljai magyar anyanyelvű oktatás leépülése miatt. A számos akadály ellenére is vállalta, hogy az általa megálmodott középiskolában tovább tanulhassanak a magyar anyanyelvű gyermekek” – mondta Csáky Pál. Szabó Zoltánnal kapcsolatban elismerően szólt a Selye János Kollégiumról. Jakab István közölte: figyelemmel kíséri az Új Szó és a Vasárnap nyelvét. „Sajnos, azt kell tapasztalnom, hogy ismét kezdenek benne megjelenni azok a régi hibák, amelyekről azt hittük, hogy végleg kikerültek a nyelvhasználatból, különösen a sajtó nyelvéből” – fejtegette. (-szge-)

http://www.ujszo.com/clanok.asp?cl=42190

KategóriaCikk