Konferencia 1956-ról – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Konferencia 1956-ról

Konferencia 1956-ról

Beszélgetés Simon Attila történésszel

Simon Attila történész a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet munkatársa és a komáromi Selye János Egyetem Történeti Tanszékének oktatója. Ő az egyik főszervezője annak a nemzetközi tudományos konferenciának, amely az 1956-os mgyar forradalom és szabadságharc szlovákiai visszhangjával foglalkozik.

-Mikor kerül sor a tanácskozásra, és kik lesznek az előadók?

-Az 1956-os magyar forradalom és Szlovákia c. tudományos konferenciára 2006. október 4-én, szerdán délután 13 órától kerül sor a pozsonyi Egyetemi Könyvtár konferenciatermében. Úgy gondolom, nagyon jó program állt össze, neves előadókkal. El kell mondanom, hogy a konferencia szakmai társszervezője a Fórum Intézet mellett a Szlovák Tudományos Akadémia Történettudományi Intézete, és velük közösen állítottuk össze a szakmai programot, amelyben nyolc előadó szerepel, akik a forradalom és Szlovákia kapcsolatának különböző aspektusait próbálják majd fellvillantani a remélhetőleg szép számú közönség előtt.

-A nyolc előadó között egyaránt lesznek magyarországi és szlovákiai szakemberek is?

-Elsősorban szlovákiai szakemberek , de lesz magyarországi vendégünk is Szesztai Ádám történész személyében, aki a forradalom és a magyarországi nemzeti kisebbségek, elsősorban a szlovák kisebbség hozzáállásáról fog előadást tartani. A többség szlovákiai szakember, egyrészt szlovák kollégák, megemlíthetném többek között Michal Barnovsýt, aki Szlovákia és a magyar forradalom témájában tart előadást, Dagmar Čierna-Lantayovát, aki a szlovák közvélemény reakciójáról beszél, vagy megemlíthetném Hažko József atyát, aki a magyar forradalom és a katolikus egyház kapcsolatát próbálja elemezni. A további előadók közül Jozef Leikert írót, a Szlovákia Írószervezetek Asszociációjának elnökét említeném meg, aki a Szlovákia Írószövetség tagjainak dél-szlovákiai propagandaútjairól szól majd. Popély Árpád kollégám a szlovák pártvezetés intézkedéséről beszél a forradalom idején, Bukovszky László az állambiztonsági szervek és a forradalom témájában ad elő, én pedig a szlovákiai magyar nemzeti kisebbség 1956-os reakcióját boncolgatom.

-A szervezők nyilván azzal számolnak, hogy nagyon sok érdeklődő lesz, de gondolom, hogy még többen szívesen elolvasnák majd az előadások szövegét, tervezi-e a Fórum Intézet, hogy a konferencia anyagát valamilyen kötetben is megjelenteti?

-Igen, hála nagylelkű támogatóinknak, elsősorban a Magyar Köztársaság szlovákiai nagykövetségének és Kulturális Intézetének. Ígéretünk van arra,hogy már a konferencia utáni hetekben, tehát még ebbben a naptári éveben egy kétnyelvű, szlovák és magyar nyelvű kötetben ki tudják adni a konferencia teljes anyagát, ezért bízom benne, hogy a kötet nagyon gyorsan eljut az olvasókhoz.

-Gondolom, hogy Simon Attila már ismeri az előadások lényeges elemeit, tehát mindazt a terítékre kerülő anyagot, ami majd elhangzik a konferencián. Véleményed szerint lesznek olyan új információk,amelyekről eddig még a szakma sem nagyon hallhatott vagy tudott?

-Azt hiszem, hogy mindenképpen lesznek. Ha csak abból indulok ki, amit én magam ismerek,azokat az anyagokat, amelyeket összegyűjtöttem vagy Popély Árpád kutatásait, ezek jórészt még publikálatlan dolgok, de úgy vélem, hogy a szlovák kollégák is több olyan dologgal fognak jönni, amelyek nagyon érdekesek lehetnek a szakmai közönség számára is, hiszen eddig itt nálunk az 56-os forradalommal keveset foglalkozott a szakma. Ez olyan lehetőség, hogy teljesen új dolgok is előkerülhetnek.

-Általában az ilyen tanácskozások részeként kísérő rendezvények is sorra kerülnek, gondolom, nem lesz ez másként ezúttal sem?

-Igen, igyekeztünk azzal is vonzová tenni a konferenciát, hogy a Magyar Köztársaság Külügymininsztériumának köszönhetően kis kiállítás is lesz a konferncia idején. Itt a forradalommal kapcsolatos képeket lehet majd megtekinteni. Egy másik rangos eseményre is sor kerül a tanácskozás kapcsán, a budapesti 1956-os Intézet most készített egy dokumentumfilmet a forradalomról. Ebben olyan részletek lathatók,a melyek most kerülnek először a közönség elé. Ennek a dokumentumfilmnek a Fórum Intézet készítette a szlovák nyelvű változatát is, bemutatójára a konferencia záróprogramjaként kerül sor. Nagyon érdekes anyagról lesz szó, úgy gondolom.

KategóriaCikk