Konfliktusmegelőzés szlovákiai magyar alapokon – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Konfliktusmegelőzés szlovákiai magyar alapokon

Konfliktusmegelőzés szlovákiai magyar alapokon

A CCPg csoport olyan embereket keres, akik a világ különböző válsággócaiban viszálymegelőző tréningeket tarthatnának a helyi lakosoknak

A szlovák-magyar konfliktus, a roma-magyar, a szlovák és a cseh etnikai-szociális konfliktus és a magyarországi katolikus-zsidó vallási konfliktusok megoldására tett kísérleteket és pilótaprogramok eredményeit további országokban szeretnék alkalmazni. Jelenleg a Fergána-völgy térségi problémáinak kezelésére készítenek pályázatot, de Fehéroroszországban is szeretnék folytatni a munkát. További célországok közé tartozik: Kína és Izrael. Hunčík Pétert kérdeztük a formálódó társulás munkájáról.

– Olyan jellegű tréningmeghívásokat kapunk, amik teljesen különböznek az eddigiektől. A Márai Sándor Alapítványnál kidolgozott, az önismeret, kommunikáció és konfliktuskezelés hármas pillérére támaszkodó metódust ezért tovább bővítjük újabb elemekkel. Megpróbáljuk az önismeretet továbbfejleszteni pszichodrámával, különféle technikákkal. Szóval bővült a program, egészen új elemek kerültek a tréningbe. Újat hozott például a Neumann János által kifejlesztett játékelmélet, vagy a Gödeli tétel, aminek az a lényege, hogy a természetben igenis vannak olyan törvényszerűségek, amelyek racionális módon lettek kifejlesztve, ámde racionális módon nem magyarázhatók meg. Az ember csak úgy tudott túlélni, hogy kevert stratégiákat alkalmazott. Nem csak a rációnkat dobjuk be akkor, amikor partnert választunk, amikor nehéz helyzetekben döntünk, hanem bevetjük az emóciónkat, az irracionálist is. Nem lehet tiszta stratégiát alkalmazni, nem lehet csak a racionalitást választani, különben nem lehet megérteni az embereket. Nem lehet egyszerű megoldást találni a túlélésre, kevert stratégiákat kell választani. Ezek elsajátítását teszik lehetővé a tréningek.

Izraelbe, Kínába és Közép-Ázsiába készülnek. Hogyan válnak ezek az elméletek a konfliktuskezelés eszközévé?

Izraelben nemcsak izraeli-palesztin konfliktusmegoldásról van szó, hanem az izraeliek által elfoglalt területeken élő izraeli telepesek és az izraeli katonaság konfliktusáról. Gondoljunk bele a probléma mélységébe: 40 éve ott élnek a telepesek, 40 éve katonaság és rendőrség vigyáz rájuk. Most ennek a katonaságnak az lesz a feladata, hogy kitelepítse őket onnan izraeli területre a békéért földet politika jegyében. Izraelnek ki kell vonulnia a megszállt területekről, ami rendkívüli komoly belső válságot fog eredményezni. Lehetséges, hogy a katonáknak azok ellen kell fordítani a fegyvert, akiket eddig védtek. Ez rációnkkal megfoghatatlan. Az izraeli kollégák a konfliktus megoldását úgynevezett story-tellingel képzelték el, vagyis 10-15 ember körbeül és elmondja az életét, elmeséli, mi történt vele az izraeli bombázások után, tönkrement családokról mesélnek, majd az izraeliek elmondják, hogy a palesztin terrortámadások után az ő családjuk is tönkrement. A verbális, szóbeli szint azonban redukált, és mindig a racionalitás felé közelít, holott a racionalitásnak megvannak a saját határai. Nem véletlen, hogy egyelőre nem tudtak komoly előrehaladást elérni a konfliktuskezelésben.

Mi a helyzet Ázsiában?

A Fergána-völgy a világ egyik legproblematikusabb területe, az üzbég-tádzsik-kirgiz határon. Egy nagy völgyben lakik három nagy nép, hatalmas keveredése a vallásoknak, politikai rendszereknek. Évszázados irracionalitások vannak, olyan logikát meghaladó problémák, amit a mediátor csak úgy tud megoldani, ha előzőleg elmerül azokban a dolgokban, amikről fentebb beszéltem. Itt csak racionális döntés nem létezik. Szakemberek szerint a világ egyik legrobbanásveszélyesebb területéről beszélünk. Kínában pedig az Európába és Amerikába készülő diákok és üzletemberek érdeklődnek módszerünk iránt. Pszichodrámával, önismereti-kommunikációs tréninggel megtanulhatják, milyen itt az alapgondolkodás. De a konfliktusmegelőző tréningnek is lesz ott helye, mert az ember alaptulajdonságai mindig a konfliktusban jönnek elő, és a tréninggel ez tudatosítható.

Mi az önök elképzelése a felsorolt problémák megoldására, egyáltalán hogyan tud egy szlovákiai magyar társaság segíteni teljesen más kultúrájú országokban?

A kérdés az, hol lehet túllépni a határokat, hol lehet meghaladni a logikát. A pszichodrámában. Azokat a szörnyűségeket, amiket elmondtak a storytelling-módszerben, egyszerűen eljátsszák. Megpróbálják úgy eljátszani, ahogy nekik az jó lenne. Moreno nagy tétele: a pszichodráma az élet duplája. A pszichodráma lehetőséget ad, hogy évek, évtizedek óta elhunyt embereket visszahozzanak, és újra elmondhatják nekik az érzéseiket. Ez tulajdonképpen egy katartikus élmény. A pszichodráma is egy kevert stratégia. Nemcsak rációról szól, hanem az irracionálisról is: halott emberek léphetnek képbe, vagy meg nem született gyermekkel beszélhet az anya. A pszichodráma lehetőséget teremt. Az embereknek bátrabban kellene hallgatniuk megérzéseikre. Ezeket meg lehet tanulni a tréningeken a pszichodráma segítségével. Nagy előnyünk szlovákiai magyaroknak, hogy megértjük, mi az a kisebbségi konfliktus, a marginalizált helyzet. Ha az ember beépíti saját tapasztalatait is ebbe a tréningbe, akkor rádöbbenthet, akár Közép-Ázsiában is hasonló dolgok történhetnek. Mi ezt a specifikumot be tudjuk vinni, ezért vagyunk nagyon izgalmasak számukra, és ezt badarság lenne nem kihasználni.

Hányan dolgoznak a CCP-ben?

A CCP-ben egyelőre hárman dolgozunk, Lelovics Andrea írja a pályázatokat, Jarábik Balázs tárja fel a helyszínek stratégiáját, azaz számba veszi az adott térség tradícióit, történelmi hátterét és a konfliktusgócokat. Ennek alapján én összeállítom a tréningprogramot és levezetem. Egy csoportban 10-15 ember van, akik két trénerrel dolgoznak. Tényfeltáróra és projektíróra nincs szükségünk, trénerek viszont kellenek. Nyáron szeretnénk kiképezni olyan fiatalokat, akiket érdekel ez a módszer. Nem feltétlenül pszichológusokra van szükség, bár ez a nézet kiváltott már néhány vitát kollégáimmal. Szeretnék összeállítani egy csapatot; a nagy különbség az, hogy míg külföldön ez hatalmas összegekbe kerül, az itthoni tréninget ingyen csinálnánk. Érdeklődőket keresünk.

Ez felhívás a képzésre és munkalehetőségre?

Igen. Ha összejönne 8-10 agilis személy, a tréninget nyáron indítanánk be. A képzés minimum százórás lenne és ingyenes. Alapvető követelmény a főiskolai végzettség. Abból, amit elmondtam, következik, hogy nem feltétlenül pszichológusok kellenek, mert ebben van matematika, szociológia, pszichológia, társadalomtudomány. Másik feltétel, hogy olyan emberekre lenne szükség, akik tényleg vállalnák tréningek levezetését. Tehát a nyári tréning valószínűleg két részre fog oszlani: lesz néhány ember, akik eleve önmagukkal szeretnének foglalkozni, de az igazi cél az lenne, hogy legalább 6-8 ember a tréning után azt mondja: ő ezzel szeretne foglalkozni. Lehetőleg olyanok, akik az angol nyelvet legalább alapszinten beszélik. Mert a tréningeken elsősorban külföldön lehet dolgozni, válságterületeken.

Mi a pszichodráma?

A pszichodráma a klinikai pszichológia, a szocioterápia és a pedagógia egyik módszere, mellyel emberközi szituációkat, konfliktusokat, álmokat, fantáziákat dolgozunk fel úgy, hogy dramatikusan megjelenítsük, színpadi jelenetté formáljuk. A pszichodráma csoportokban nyert élmények és tapasztalatok a mindennapi életben nagy hatásfokkal felhasználhatóak, tehát a csoportfolyamat közben „önismereti munka” folyik. Valójában egy olyan csoportpszichoterápiás módszer, amely a belső lelki tartalmak, élmények, konfliktusok megjelenítésén keresztül hat. A cselekvéses megelevenítés megélése katartikus lehet. Maga a cselekvés nagy indulati feszültségek levezetését teszi lehetővé. A pszichodrámában lehetőségünk van a sajátunkétól teljesen eltérő, más szerepeket kipróbálni, spontánnak és kreatívnak lenni. Azzal, hogy egy embertársunk (barátunk, párunk, apánk, anyánk) szerepét időlegesen magunkra vesszük, közelebb kerülünk a másik indítékainak, belső valóságának megértéséhez, és empátiánkat is fejlesztjük. (pszi.hu)

Jelentkezni a Fórum Intézetben, Kardos Lubánál lehet a kardosova@foruminst.sk címen vagy a 031/590 27 99 telefonszámon.

KategóriaCikk