Könyvbemutatók – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Könyvbemutatók

Könyvbemutatók

A somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet kiadásában, Liszka József szerkesztésében, Nagy Myrtil kotta és képanyagával jelent meg a Nyitra vidéki népballadák Arany A. László hagyatékából című kötet. A könyvet Kriza Ildikó folklorista , a budapesti Magyar Tudományos Akadémia munkatársa mutatta be november 30-án Nyitrán, a Konstantin Filozófus Egyetemen A Felvidék szerepe a magyar tudományosságban V. című konferencia keretében. 1944-ben jelent meg a Nytravidéki népballadák című füzet, amely Putz Éva által 1941-ben Zsérén lejegyzett Fehér László balladája címen ismert szöveget adta közre. Ezt a kiadványt a Szlovákiai Magyar Közlemények 2. köteteként tervezett Nyitravidéki népballadák című teljes gyűjtemény követte volna. A beharangozott kötet azonban a háborús állapotok miatt már nem jelenhetett meg, és a magyar folklorisztika az egész népköltési anyagot a legutóbbi időkig elveszettnek hitte.
A közelmúltban került elő Arany A. László hagyatéka, benne az említett kiadvány félig előkészített változata és további szövegek. A kiadvány Arany A. László korabeli fényképeivel illusztrálva ebből a gyűjteményből ad szinte teljes válogatást.
A Fórum Intézet kiadásában jelent meg A rendszerváltás és a csehszlovákiai magyarok (1989-1992) című kötet is, melyet november 10-én az 1989 és a szlovákiai magyarok című szakmai konferencia keretében mutatott be Bukovszky László, a prágai Totalitárius Rendszert Tanulmányozó Intézet (ÚSTR) munkatársa. A 840 oldalas kötet a fentebb említett könyvvel együtt megrendelhető az alábbi címen: Fórum Kisebbségkutató Intézet, Parková 4., 931 01 Šamorín, e-mail: foruminst@foruminst.sk, tel.: 031 590 27 90.

KategóriaCikk