Lesz-e törvény a kisebbségi kultúra finanszírozásáról? – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Lesz-e törvény a kisebbségi kultúra finanszírozásáról?

Lesz-e törvény a kisebbségi kultúra finanszírozásáról?

Megkérdeztük

Csáky Pál kisebbségi miniszterelnök-helyettes:

A somorjai értelmiségi találkozón ismertettem, hogy a koalíciós partnerekkel való egyeztetés során milyen törvénytervezet látszik körvonalazódni. Ennek lényege három pontban foglalható össze. Javasolni fogjuk, hogy létesüljön egy önálló központi államigazgatási hivatal, amely a kisebbségek ügyeivel foglalkozik. Úgy néz ki, ennek elfogadására kirajzolódóban van a politikai akarat. Ehhez a hivatalhoz szeretnénk rendelni egy közalapítványt, de ebben a kérdésben egyelőre nem sikerült támogatást szereznünk. A tárgyalások olyan irányban folynak tovább, hogy a hivatal költségvetésének két része lenne: az egyik költségvetési tétel a hivatal működését biztosítaná, a másik tétel pedig a kisebbségi kultúrák támogatására lenne elkülönítve.

Milyen módon történne az elosztás?

Úgy képzeljük, lenne egy főkuratórium, amelyben ott lennének az összes regisztrált nemzeti kisebbség képviselői. Ez a főkuratórium határozná meg százalékos arányban az egyes kisebbségek számára felhasználható pénzkeretet.

KategóriaCikk