Lesz szlovák szónok a nyelvtörvény elleni tüntetésen – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Lesz szlovák szónok a nyelvtörvény elleni tüntetésen

Lesz szlovák szónok a nyelvtörvény elleni tüntetésen

Újabb német EP-képviselő tiltakozott a szlovákiai magyarok alapvető jogainak megsértése miatt

Pozsony. Mégis lesz szlovák felszólaló a nyelvtörvény elleni dunaszerdahelyi tiltakozáson. Ondrej Dostál, a Konzervatív Intézet munkatársa mond beszédet Petőcz Kálmán, a Fórum Intézet munkatársának felkérésére.
A nyelvtörvényre egyébként tegnap már az Európai Parlamentből is érkezett bírálat; Markus Ferber, a német CSU EP-képviselője kijelentette: a jogszabály sérti a magyar kisebbség alapvető jogait.

„A nyelvtörvény miatt a magyar kisebbség újra megkülönböztetetté válik, a szocialista kormány Pozsonyban semmibe veszi a kisebbségekkel szembeni tolerancia alapszabályait. A kisebbségek jogait és kultúráját nem lehet törvényekkel korlátozni” – írja Ferber lapunknak is elküldött nyilatkozatában.

Ferber – saját bevallása szerint – mindent megtesz annak érdekében, hogy a nyelvtörvénnyel az Európai Bizottság és az EU elnöksége is foglalkozzon. „A kisebbségekkel szembeni tolerancia az EU egyik alapértéke, ezért nem nyugodhatunk bele abba, hogy egy országban a nyelvi elnyomást célzó jogszabályt fogadtak el” – zárta le a CDU europarlamenti képviselője.

Nem ő az egyetlen EP-képviselő, aki bírálja a nyelvtörvényt. Egy másik német képviselő, Michael Gahler még júliusban nyilatkozta, hogy a szlovák kormánynak nem érdeke a kisebbségek és etnikai csoportok békés együttélése, a kabinet szerinte képtelen tiszteletben tartani az alapvető európai normákat. Hasonló hangnemben szólalt fel az EP júliusi plenáris ülése során két magyar képviselő, Kósa Ádám és Bokros Lajos is.

A szlovákiai magyarság szeptember 1-jén, a jogszabály életbe lépésének napján tiltakozik a nyelvtörvény ellen a dunaszerdahelyi DAC-stadionban. Az akció szervezője az MKP és több magyar civil szervezet, de szlovák felszólaló is lesz. Ondrej Dostál, a Konzervatív Intézet munkatársa lapunknak azt nyilatkozta: fontosnak tartja, hogy elmondja véleményét a nyelvtörvénnyel kapcsolatban, és a jogszabály nemcsak a szlovákiai magyar kisebbséget sérti, hanem azokat is, akik nem akarják, hogy az állam olyan dolgokba is beavatkozzon, amelyekbe nem kellene.

„Teljes mértékben abszurdnak tartom, hogy valaki pénzbírságot kapjon a nyelvtörvény valamelyik paragrafusának megszegése miatt. Az egész jogszabály rossz, egyik pontjával sem értek egyet” – szögezte le Dostál.

Petőcz elmondta: olyan felszólalót kerestek, aki valamilyen szervezetet vagy intézményt képviselne, és nem csak a maga nevében beszélne. „Dostál teljesíti ezt a feltételt. Ráadásul ő indította el az első aláírásgyűjtési akciót januárban, amely még a törvény-előkészítési folyamat legelején próbálta megakadályozni a jogszabály kidolgozását és elfogadását. Ezért tartom logikus lépésnek, hogy épp ő mondjon beszédet” – magyarázta Petőcz.

KategóriaCikk