Magyar Érdemrend Tisztikereszt kitüntetést kapott Tóth Károly – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Magyar Érdemrend Tisztikereszt kitüntetést kapott Tóth Károly

Magyar Érdemrend Tisztikereszt kitüntetést kapott Tóth Károly

Tóth Károlynak, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatójának Balogh Csaba, Magyarország szlovákiai nagykövete Áder János köztársasági elnök nevében a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést adományozta.

Az ünnepélyes átadásra Somorján, a Fórum Intézet nagytermében került sor szeptember 5-én 10.00 órakor.
Tóth Károly az elismerést a sokrétű intézmény- és tudományszervező munkája, jogvédő tevékenysége, valamint a felvidéki magyar társadalom önképének kialakításához való hozzájárulása elismeréseként kapta.
Tóth Károly általános és középiskolai tanulmányait Vághosszúfalun, Vágsellyén és Galántán végezte (1965–1974–1978). A pozsonyi Comenius Egyetemen magyar nyelv és irodalom – történelem szakos tanári oklevelet szerzett (1983). 1983–1987-ben a vágsellyei DUSLO vegyi kombinátban segédmunkásként dolgozott, majd a Madách Könyv- és Lapkiadó Vállalat szakszerkesztője lett. Részt vett az amatőr színházi mozgalomban, a vágsellyei és a pozsonyi klubéletben, a Csehszlovákiai Magyar Kisebbségi Jogvédő Bizottság munkájában, az Iródia, a Magyar P.E.N. Club Pozsony alapító tagja.
1989-ben egyik alapítója volt a Független Magyar Kezdeményezésnek, 1990-ben elnöke, később alelnöke, 1992–1998-ban a Magyar Polgári Párt alelnöke, illetve pártigazgatója. 1996-ban a Fórum Kisebbségkutató Intézet egyik létrehozója és kezdettől fogva igazgatója. Több könyvsorozat, tudományos kiadvány szerkesztője, társszerzője. 2007-től az MTA külső köztestületi tagja.
„Arra kellett rájönnöm, hogy igen keveset, nagyon keveset csináltam. Komoly díj ez, amit tettem, az a munkaköri kötelességem volt. A közösségi tevékenységben kimagasló szerepet játszottak azok, akik révén én magam is tehettem a dolgomat” – jelentette ki az ünnepségen Tóth Károly, aki megköszönte családjának és legközelebbi rokonainak a támogatást. 
A díjazott kitért arra is, hogy az elismerést indokló vívmányokban nagy szerepe volt a Fórum Intézet munkatársainak, akik megtalálták a maguk szerepét és csapatként ténykednek. „A jövőben a díj által még inkább elkötelezve fogunk dolgozni” – tette hozzá Tóth Károly.
Az érdemrend a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában kifejtett kimagasló, példamutató személynek adható. 

KategóriaFénykép