Magyarok és szlovákok – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Magyarok és szlovákok

Magyarok és szlovákok

Dunaszerdahely – Szeretném hinni, hogy a szlovák-magyar viszony rendezéséhez egy keveset ez a könyv is hozzájárulhat – jelentette ki Lampl Zsuzsanna szociológus, akinek Magyarok és szlovákok című legújabb munkáját csütörtökön este mutatták be a Budapest kávézóban.
A kiadvány a Fórum Kisebbségkutató Intézet Nostra Tempora sorozatának 17. opusaként jelent meg. Az írás első fejezete egy 2007 őszén végzett szociológiai kutatás adataira épül. A megkérdezettek a komáromi Selye János Egyetem és a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának hallgatói. A második fejezet A szlovákiai magyarok kulturális fogyasztása címet viselő, szintén 2007 őszén lezajlott kutatás eredményein alapul. A megszólítottak a dél-szlovákiai nemzetiségileg vegyes járások felnőtt lakosai, magyarok és szlovákok egyaránt. A vizsgálatok célja pedig az volt, hogy alakult a megkérdezettek nemzeti identitása. Lampl Zsuzsanna kérdésre válaszolva félig viccesen, félig komolyan kifejtette: ahogyan a mosópor-, illetve az autókereskedők teszik, társadalomtudósainknak is fel kellene találniuk a magyar márkát, s megfogalmazniuk miért éri meg, miért fontos és miért jó szlovákiai magyarnak lenni. Egy olyan stratégiát kellene kidolgozni, amely egyszerre volna általános, szükségorientált és testre szabott – hangsúlyozta.

KategóriaCikk / Cikk / Cikk