Meghalt Kulcsár Mária – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Meghalt Kulcsár Mária

Meghalt Kulcsár Mária

Újabb közéleti embertől kell búcsúznunk. Hétfőn elhunyt Kulcsár Mária. 1970. július 29-én született Szepsiben. Szülővárosában érettségizett (1988), a Fórum Alapítvány, illetve a Fórum Kisebbségkutató Intézet regionális szervezője (1995–1999), 2006-tól a Fórum Információs Központ igazgatója (1998–2000 között a kassai civil Kerületi Grémium kisebbségi és emberjogi szekciójának vezetője, illetve 1999–2002 között a szlovák Harmadik Szektor Grémiumának tagja). 2000–2003 között a Kassai Magyar Közösségi Ház vezetője.

Munkatársaival közösen szlovákiai, magyarországi és kárpátaljai civilek százait tanította meg a nonprofit szervezetek hatékony működtetésére, majd konzultációkkal és mediációval segítette munkájukat. Társszerzője volt a FIC által kiadott Nonprofit 1×1 című kézikönyvnek és szerkesztője az Ngoemanual oktatási anyagokat közreadó nemzetközi internetes portálnak.

Kulcsár Mária a néhány hete elhunyt Tóth Károllyal, a Fórum Kisebbségkutató Intézet korábbi igazgatójával karöltve életre hívója és motorja volt a Dél-szlovákiai Civil Információs Hálózatnak, amely egy évtizeden keresztül segítette a szlovákiai magyar civil szféra fejlődését. Egyike volt a Civil Társadalom Fejlesztéséért Díj alapítóinak, amelyet megalakulása (2009) óta a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala adományoz a szlovákiai magyar civil szféra fejlődésének elősegítéséért természetes vagy jogi személyeknek.

2011-ben ő maga laudálta az egyik posztumusz díjazottat, Csaláné Erdélyi Kornéliát a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának diószegi konferenciáján, a Civil Társadalom Fejlesztéséért Díjak átadásán. Ezzel a felvételünkkel idézzük fel személyét.